OČE JE V VELENJU ZAŠČITIL SVOJI HČERKI PRED PEDOFILOM: Zdaj ga čaka celo zaporna kazen?

Slovenija

Pred dnevi je Slovenijo pretresel spolni napad na deklici v Velenju. Zadeva toliko bolj odmeva, ker je oče žrtev z osumljencem fizično obračunal. Kot se je izkazalo, moški ni prvič spolno napadel otroka. Pred tem je bila njegova žrtev 8-letna deklica, ki jo napadel, ko je bila v družbi svoje babice, ki je v invalidskem vozičku. Njegova žrtev je bila nekaj dni pred pretepom tudi 17-letnica. V Sloveniji se zaključi na sodišču le tretjina prijavljenih primerov spolne zlorabe otroka. S kaznijo se je v zadnjih desetih letih končalo 782 primerov od 1760 in samo v treh primerih je sodišče ugotovilo, da ima napadalec duševno motnjo. Kakšne posledice nosi otrok po takšnem napadu, smo vprašali psihoterapevtko Katjo Knez Steinbuch.

Najprej zgodba iz Velenja, ki je pred dnevi pretresla javnost. 7 in 9 let stari deklici sta se popoldne odpravili pred blok v stanovanjski soseski Gorica. Igrišče med vrtcem in šolo je priljubljeno zbirališče otrok in mladih. Pred vrtcem sta srečali moškega, ki ju je prijel za roko in vprašal, kako jima je ime. Starejša deklica mu je povedala. Ko jo je izpustil, je zbežala, mlajšo pa je še vedno držal za roko.

Deklico je nato poljubil in ji rekel, da je poljubček sladek ter, če lahko še enega. Odgovorila mu je, da raje ne, on pa jo je povlekel k sebi, ponovno poljubil in ji z roko segel po spolovilu. Uspela se mu je iztrgati in zbežati. S sestro sta odšli k babici, kjer sta poklicali starše. Oče je takoj prišel ponju in ko so hodili proti domu, so naleteli na starejšega moškega brez srajce, z nahrbtnikom čez ramo. Hčerka je povedala, da je to napadalec. Ker se oče ni mogel zadržati, ga je dvakrat udaril.

Mimo je prišel očetov prijatelj, ki je deklici odpeljal stran, oče pa je moškemu rekel naj počaka, ker bo poklical policijo. Ker je moški poskušal zbežati, je oče stekel za njim in ga ujel za nahrbtnik tako, da je padel.

8-letnico napadel vpričo nemočne babice na invalidskem vozičku

Kako bi se odzval v takšni situaciji, se danes sprašuje marsikateri oče. Očividci so poklicali policijo, ki je prišla zelo hitro. Napadalca so odpeljali v zdravstveno ustanovo, a zaradi varstva osebnih podatkov na policiji ne povedo, kam točno so ga odpeljali. Prebivalci naselja se zdaj sprašujejo, kje se nahaja moški. Skrbi jih za otroke, saj je čisto mogoče, da se že spet nahaja v njihovi soseski.

Napad na deklici naj ne bi bil edini v preteklih dneh. Pred tem je bila njegova žrtev 8-letna deklica, ki je bila v družbi svoje babice. Ko se je moški približal, je babico prijel za ramo, nato pa začel otipavati in poljubljati deklico. Babica, ki je priklenjena na invalidski voziček, je od šoka otrpnila, nato pa se je spomnila, da je moškega že večkrat srečala v njihovem naselju. Le nekaj dni pred pretepom naj bi v soseski napadel 17-letnico.

Policija je uvedla preiskavo zaradi spolnega napada na otroka in zaradi hude telesne poškodbe, ki naj bi jo osumljencu povzročil oče deklic.

Po poročanju RTV Slovenija, naj bi bil osumljenec poročen in naj bi pred tem poučeval na Šolskem centru Velenje, kjer pa zaradi varstva osebnih podatkov prav tako tega niso niti potrdili niti zanikali.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Stanovalci so fotografijo napadalca objavili na socialnem omrežju, a so dobili opozorilo, da gre za grobo kršenje zasebnosti, zato so jo umaknili.

Sodišče izreklo kazen v 782 primerih, samo v treh primerih je šlo za pedofilijo kot duševno motnjo

V Sloveniji konča na sodišču samo tretjina napadov na otroke, v zadnjih desetih letih je tožilstvo prejelo 1760 kazenskih ovadb. Kazen je bila izrečena v 782 primerih in samo v treh primerih je sodišče ugotovilo, da je šlo pri napadalcu za pedofilijo kot duševno motnjo.

Očetu iz Velenja, zoper katerega so policisti uvedli preiskavo zaradi pozvorčitve hude telesne poškodbe, naj bi celo grozila zaporna kazen. Njegovi hčerki sta se po napadu spremenili, je povedala njuna mama. Ne moreta več spati sami v svoji sobi in neprestano sprašujeta, ali bo napadalec prišel nazaj, kot tudi, ali se kaj takega lahko še kdaj zgodi.

Knez Steinbuch: Oče je otrokoma dal znak, da ju bo zaščitil

"Vsako nasilje je težava in ga terapevti ne podpiramo. Toda prvi je hudo nasilje - in to nad nemočnim otrokom - zagrešil pedofil, oče pa je v afektu in v obrambo otroka odreagiral. Nasilje se v tem primeru razume (ne pa tudi spodbuja!), saj gre za močan afekt, stanje šoka, ko so prisotna zelo intenzivna čustva groze. Kljub temu, da nasilje ni dovoljeno, je s tem oče otrokoma dal znak, da ju bo zaščitil in poskrbel, da se to ne bi dogajalo več.

In v čustvenem smislu je nujno, da se otrokoma sporoči, da je njuno telo samo njuno, da se ga nihče nima pravice na silo dotakniti in da če ne preneha, sledi zanj posledica. Posledica bi na prvem mestu morala biti pridržanje do sojenja oziroma nujna izolacija od vseh otrok in skrbna preiskava, spremljanje in sledenje naprej. Toda glede na to, da pri nas sistem tega ne omogoča in da se včasih zdi kot, da celo ščiti storilce (bolj kot žrtve!), me ne preseneča, da je oče želel zaščititi svoje najbližje. Le kdo jih v afektu ne bi?" komentira dogodek družinska terapevtka Katja Knez Steinbuch.

Katja Knez Steinbuch

"Otrok spolnega napada nikakor ne more razumeti, saj se ob takšni zlorabi v telesu odvijejo številni procesi, ki so značilni za stanje šoka. V tej fazi še odraslim 'odpove' racionalni del možganov in lahko pride do pravih občutkov zamrznitve, ko telo kar obnemi," razlaga Steinbuchova.

V možganih se vklopijo alarmi, ki obvestijo ostale sisteme v telesu, sprožijo se stresni hormoni, naraste adrenalin in krvni tlak, pospeši se bitje srca, očesne zenice se razširijo, dlani postanejo mokre … V stanju tako močnega šoka telo običajno zamrzne, človek lahko 'pade skupaj', zbeži ali pa se prične bojevati.

"Sprožijo se intenzivni občutki strahu. Razum je na pavzi, kot če bi v neki stavbi vklopili alarm in bi prišlo do evakuacije, tako se ob travmatičnih dogodkih zgodi evakuacija razumevanja. Otroci pa tudi po prenehanju šoka nujno potrebujejo odraslo osebo, da jih pomiri, sočustvuje in jim celotno situacijo tudi razloži, predvsem odvzame krivdo. Otrok potrebuje odraslo osebo, ki mu bo povedala, da se mu je zgodil zločin, za katerega je popolnoma odgovoren samo storilec, on pa ne," razlaga Steinbuchova.

Šele po tem bo otrok lahko počasi sestavil situacijo, za katero še dolgo časa morda ne bo našel pravih besed, s katerimi bi izrazil vse svoje občutke. Odrasla oseba mu mora pri tem pomagati, saj na tak način otrok lažje predela zlorabo.

Pri otroku se po zlorabi lahko pojavijo bolezenska stanja

Otrok je po spolnem napadu zaznamovan za vse življenje. "Počuti se kriv. Morda celo misli, da je to kazen, če je kdaj naredil kaj narobe. Počuti se umazan, osramočen, ponižan in povsem razvrednoten. Nerodno mu je, sram ga je in strah," pravi Steinbuchova.

Pri otroku se lahko pojavijo težki občutki in nihanja razpoloženja, motnje spanja, hranjenja ali izločanja oziroma druga bolezenska, psihosomatska stanja, čustvena občutljivost, regresija (to, da je pozabil že osvojeno veščino) in spraševanje, zakaj se je to zgodilo. Lahko se zapre vase in je zamišljen, ali pa bo spraševal, ali je zdaj res konec in ali ga bo kdo zaščitil. Iz strahu se lahko pojavi tudi pretirana ustrežljivost, ki se razvije v sindrom pridnih punčk in fantov, opozarja strokovnjakinja. Zato je odziv staršev zelo pomemben.

"To naj bi bilo celo bistvenega pomena pri okrevanju. Če odrasle osebe ni, ali pa če je celo storilec iz družinskega okolja, kar se dogaja v večini primerov, se dogodek v telo zapiše kot travma, z mešanimi občutji in le delnim, nepredelanim spominom. Ta spomin, ki v telesu ostane zabrisan, ali pa celo izgine v nezavedno, se lahko oglaša še celo življenje na različne načine, preko razvoja psihopatoloških bolezni (npr. depresije, anksioznosti, fobije, panični napadi ipd.), preko psihosomatskih bolezni (težave s ščitnico, mehurjem, alergijami, ipd.), ali pa preko težav v medosebnih odnosih, saj se pojavi motnja v regulaciji občutkov (preobčutljivost ali impulzivnost)."

Mlajši, kot je otrok, pogostejša, kot je zloraba, in če je povzročitelj starš, hujše so posledice. Pri otrocih, ki jim krivda ni bila odvzeta, ki niso imeli dovolj čustvene podpore in varnega okolja, se travma zasidra tako globoko, da jo kompulzivno ponavljajo celo življenje.

"To pomeni, da se lahko kot odrasli še vedno spravlja v podobna vzdušja in odnose, kjer se ne bo počutil v redu, ampak bo tam vztrajal v upanju, da bo kaj drugače, a žal ne bo. Pogosto se v takšnih odnosih spolna zloraba ponovi tudi v odraslosti. Odrasle žrtve travme živijo adrenalinsko življenje, se gibljejo v ekstremih, lahko razvijejo boleče odvisnosti, kemične (alkohol, droga, cigareti) ali nekemične (odvisnost od dela, hazarderstvo, odvisnost od spolnosti, pornografije, odnosov ...)."

Lahko se pojavita anoreksija in depresija, ki vodita v samomor 

Kot dodaja Steinbuchova, sta zelo pogosti tudi anoreksija in depresija, ki lahko vodita v samomor. Kot odrasli niso srečni, se ne čutijo izpolnjene, še vedno jih spremljajo občutki gnusa, sramu, krivde in nevrednosti.

Zakonodajo iz tega področja so v Sloveniji delno spremenili letos marca, ko so v veljavo stopili daljši zastaralni roki. Stranka NSi je sprva predlagala, da kazniva dejanja zlorabe ne bi nikoli zastarala. Tudi civilna inicitiva Dovolj.je ugotovila, da pri nas pogosto ne sledi kazenski pregon storilca, ker prijava zastara. Trenutno so zastaralne roke podaljšali za trikrat, za obdobje od treh do 90  let.

"Morali bi uvesti tudi strožji režim glede nadzora tistih, ki so že bili obsojeni, morda celo v institucionalizirani obliki (zdravljenje v ustanovi) ali z nošnjo elektronskih zapestnic – s tem bi zagotovo zmanjšali nevarnost ponovitve dejanj. Verjetnost recidivov (ponovitev) pri pedofiliji namreč žal ni vprašljiva. Predvsem se mi zdi pomembno, da se neha pritiskati na žrtve, da morajo na vsak način prijaviti, ampak naj se raje spremeni sistem tako, da bo spremljal tovrstne deviacije. Toda tega pri nas žal še ni, saj beremo, da je omenjeni storilec že večkrat ponovil isto dejanje. Vse to je znak, da je nujno pri nas nekaj spremeniti, ne pa čakati na žrtve, da bodo one kaj spremenile, saj je za to v polnosti odgovorna država," zaključuje Steinbuchova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nina |  11 .09. 2020 ob  16: 28
13
Poslanci so vecinoma stari ljudje, ki imajo ze odrasle otroke in si mislijo; moj je varno odrastu, za druge pa boli me. Placa itak bo, al kaj nardim in spremenim al pa ne.
Tako da, bravo oce! Kot clovek si ravnal prav.
en iz raje |  11 .09. 2020 ob  14: 07
11
Verjetno zakoni niso USRANI ampak so verjetno USRANI tisti, ki jih sprejemajo, torej POSRANCI.
td |  11 .09. 2020 ob  12: 32
16
Usrani zakoni, ki to omogočajo, za bruhat. Za takšne izmečke bi rabili čisto ločene zakone.
Boštjan |  11 .09. 2020 ob  11: 39
23
Brezpogojna smrt... batine so premalo... ni ga hujšega kot pedofili... KAJ KORISTI TAK ČLOVEK DRUŽBIjQuery112305146241551281827_1599816153566? Naša družba itak ne loči več kaj je prav in kaj narobe... Zdej se bo zgubljalo čas in denar za kaznovat človeka, ki bi moral bit zgled v današnji družbi... Res je vse narobe...
Nestrokovno obračunal... ravno tu je problem... ne ločimo več kaj je prav in narobe ako nam "vlada", razni "organi" ne določijo po katerih pravilih, zakonih se moramo obnašat...

Vsak pri sebi ve KAJ JE PRAV IN KAJ NAROBE... vsak se sam odloči v katero smer se bo obrnil... in kazni bi moral biti najstrožje... drugače dobimo ven svet, ki nagradi zlobneže in kaznuje pravičneže...

Žalje tako in naše filozofiranje ne bo nič pomnagalo...

Prav je naredil in jaz bi dosti huje odreagiral... pedofili so največji izmečki družbe...
žveplo |  11 .09. 2020 ob  10: 53
-7
Napako je storil.... nestrokovno je obračunal... to se dela drugače... ne bom povedal kako, ker ne znam, ampak vsekakor drugače...naj malo pogleda ameriške filme, tam je do potankosti prikazano kaj in kako pa da te ne morejo ulovit, dokazat, povezat...
Kanola |  11 .09. 2020 ob  10: 11
14
benvenuti in Zlovenia... Človek nalomi pedota in gre v zapor, ker je zadal hudo poškodbo. Jaz se stepem z 6 komadi v štepanjskem, prijavim, policaj obljubi da bodo posledice, če bodo kakšne poškodbe in ni ne pisma LJ MOSTE ne nič od nič, lahko pozabim na kako tožbo hahahahah, ljudje dragi, imel sem notranje krvavitve, blizu smrti in nobeden ne odgovarja, edino pismo ki sem dobil je od zavarovalnice da kaj je blo. HAHAHHAHA. Zlovenija... Drugače kam so ga dali, take primere dajajo v forenzično v Mariboru (kar pa ni šala, tam so sami kriminalci) .. On in duševne motnje, nimajo nobene veze! To je samo igranje z strani tega pedota in IZGOVOR. To je za zapor, pika stop. Oziroma sej forenzična je baje ko zapor, še huje lol, jih filajo visoke doze starih tablet iz 70ih... EEEE slovenija moja, še vedno verjamem vate, ma vedno manj res...