OBRAZI S TIRALICE: Hrvati se sprašujejo, kdo je Mihael Karner, kupec nepremičnin v Istri in Kvarnerju

Kronika

Prejšnji teden so na Hrvaškem zaključili kriminalistično preiskavo trojice slovenskih državljanov zaradi suma pranja denarja. Z ilegalno prodajo steroidov v Ameriki naj bi trojica zaslužila pravo bogastvo, ki ga je nato investirala v nakup nepremičnin v Istri in Kvarnerju. Med njimi je 48-letni Mihael Karner, tako imenovani slovenski kralj steroidov, danes poročajo hrvaški mediji.

Mihael Karner se je pred desetimi leti znašel na spisku organizacij in posameznikov iz Latinske Amerike in Afganistana, proti katerim so ZDA uvedle stroge sankcije in zaplembo premoženja. Odlok je podpisal takratni ameriški predsednik Barack Obama. Karnerja so v ameriški zvezni državi Massachusetts osumili, da vodi mednarodno organizacijo, ki se ukvarja s spletno prodajo anaboličnih steroidov. V desetih letih naj bi zaslužil 50 milijonov dolarjev.

Česa Karnerja sumijo Hrvati?

V kriminalistični preiskavi sta se znašla dva 48-letnika in 46-letnik, vsi so slovenski državljani. Oba 48-letnika sta osumljena, da sta v času od leta 2002 do 2010 na območju ZDA zaslužila večjo vsoto denarja s prodajo stvari, ki so po zakonu opredeljene kot mamila. Zaslužen denar sta investirala v nakup nepremičnin na območju Istre in Kvarnerja. Nakupe sta opravila tako na svoje ime kot na ime trgovskih družb, katerih lastnika sta, vse z namenom, da bi prikrila nezakonit izvor denarja, so sporočili s PU Istarska.

Kot je še navedla hrvaška policija, enega od 48-letnikov sumijo, da je večje vsote z nezakonitimi posli zasluženega denarja nakazoval na račun 46-letnika, nato pa je ta denar bil porabljen za nakupe večjega števila nepremičnin v Istri in Kvarnerju. Škoda je ocenjena na več kot milijon evrov.

ZDA so za Karnerjem razpisale tiralico, vendar ga Slovenija ne izroči, ker nima z ZDA sklenjenega sporazuma o izročanju. Karner naj bi na območju ljubljanskega Viča oziroma nekdanje tovarne Tovil gradil luksuzno naselje s 150 stanovanji s fitnes in wellness centrom, bazenom, pralnico koles in vinsko kletjo.

Kot piše v poročilu ameriškega Urada za boj proti drogam (DEA) iz leta 2019, 'organizacija Karner' nadzira več kot 200 spletnih strani za oglaševanje in prodajo njihovih steroidov. Poleg Mihaela Karnerja sta omenjena še njegova soproga Alenka in brat Matevž. Za vsemi je DEA izdala tiralico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija