OBETAJO SE POOSTRENI UKREPI: Prepoved obiskov v domovih za starejše, starši ponekod zahtevajo prekinitev pouka

Slovenija

Zaradi naraščajočega števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji in zaradi varovanja zdravja stanovalcev je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti danes vsem izvajalcem predlagalo, da nemudoma sprejmejo ukrep popolne prepovedi obiskov v domovih za starejše.


Populacija starejših, ki biva v domovih, je zaradi pridruženih osnovnih obolenj namreč še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe z novim koronavirusom. Na ministrstvu so sicer že 26. februarja vse izvajalce institucionalnega varstva starejših pozvali, da začnejo izvajati programe preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb zaradi zaznanih okužb z novim koronavirusom v sosednjih državah.

Ustrezno ukrepanje je primarna skrb, naloga in obveza vseh izvajalcev storitev za starejše s ciljem zaščite zdravja uporabnikov storitev, so še poudarili na ministrstvu. V Sloveniji so zdaj potrdili šest primerov okužbe z novim koronaviurusom.

Tudi v izobraževanju skrbi zaradi novega koronavirusa

Zaskrbljenost čutijo tudi v izobraževanju. Že minuli teden, ko v Sloveniji ni bilo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, so v vrtcih, šolah in tudi na fakultetah začeli zavzeto opozarjati na preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb dihal. Opozarjali so tudi, naj ljudje z znaki okužb dihal ostajajo doma.

Ponekod so šli še nekaj korakov dlje. V nekaterih osnovnih in srednjih šolah so začeli odpovedovati šole v naravi, ekskurzije in izlete. Ponekod so do nadaljnjega odpovedali tudi vse dogodke, na primer predavanja za starše. Na ministrstvu sicer poudarjajo, da v tem trenutku ni razloga za tako stroge ukrepe.

Delo v vrtcih in šolah po navedbah ministrstva zaenkrat teče kot običajno, res pa virusa ne gre podcenjevati.

Starši ponekod zahtevajo prekinitev pouka

Ponekod se vodstva šol soočajo tudi z zahtevami staršev, naj iz previdnosti šolo zaprejo, prekinejo pouk oz. predavanja. Tako je na primer vodstvo neke srednje šole od posameznih staršev prejelo celo grožnje s tožbo, če šole ne bodo zaprli.

A na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da vodstva take odločitve ne morejo sprejeti sama. Po zakonu o nalezljivih boleznih zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah in drugih javnih mestih prepove minister za zdravje. Po izdaji takega sklepa začne veljati državni načrt zaščite in reševanja za primer pojava epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Takrat lahko minister za izobraževanje tudi odredi morebitno prenehanje pouka ali predčasen zaključek šolskega ali študijskega leta.

Ministrstvo bo sicer danes šolam posredovalo dodatna navodila. Med drugim predlagajo, naj se s šolarji na razrednih urah, skupnostih učencev šole, v razširjenih programih šole in pri posameznih predmetih s šolarji še naprej pogovarjajo o aktualnih vsebinah samozaščite, samoopazovanja, potrebne higiene v okoliščinah širjenja nalezljivih bolezni, informiranost o biološkem pojavu koronavirusa in podobnih temah.

PRVI VW GOLF 8 ŽE NA OBALI: Ponovno kralj svojega razreda z najnaprednejšo tehnologijo (FOTO)

je že zapeljal v salon Porsche Koper na Ankaranski cesti 10! Prisrčno vabljeni, da si v ŽIVO ogledate zakaj novi Golf 8 postavlja nova merila na področju digitalizacije in upravljanja v svojem razredu," vabi vse interesente novega modela Marjan Rojc, vodja prodaje vozil Volkswagen pri Porsche Koper.

Na pokalu Vitranc poostreni ukrepi

Spremembe se obetajo tudi v Kranjski Gori, kjer bo 14. in 15. marca potekal pokal Vitranc, na katerem se bodo alpski smučarji merili na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal. Obiskovalci so na smučarski spektakel v Kranjsko Goro toplo vabljeni. Brezplačno je ogled tekem možen z večjo slovensko zastavo. Bo pa letošnje tekmovanje potekalo v znamenju zdravstvenih navodil.

Kranjskogorski organizatorji pozorno spremljajo dogajanje v državi in neposredni soseščini in bodo ravnali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstva za zdravje ter Mednarodno smučarsko zvezo, ki je 59. tekmovanju za pokal Vitranc že v četrtek prižgalo zeleno luč.

Za varnost in zdravje obiskovalcev in udeležencev tekmovanja ter preprečevanje širjenja okužbe bodo poskrbeli z različnimi ukrepi. Namestili bodo razkuževalnike, dodatne toaletne prostore ter šotor za posebno medicinsko ekipo za obiskovalce. Za tekmovalce bodo uredili ločene koridorje z zadostno varnostno razdaljo, v hotelih, kjer bodo nameščeni tekmovalci, bo veljal poseben režim.

Obiskovalci se sami odločajo, ali se bodo množičnih dogodkov udeležili, je na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori dejal Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja. Organizator skladno s priporočili NIJZ odsvetuje obisk množičnih dogodkov vsem, ki kažejo znake obolenja, starejšim osebam in kroničnim bolnikom, saj so zaradi svojega stanja bolj dovzetni za nalezljive bolezni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija