BO KORONAVIRUS ZAMAJAL TUDI NEPREMIČNINSKI TRG? "Obstaja realna možnost, da se to zgodi"

Piran

Pojav koronavirusa vpliva tudi na gospodarstvo, zato nas je zanimalo, kako utegne zamajati trg nepremičnin. Z vprašanji, kako bi lahko izbruh novega koronavirusa vplival na trg nepremičnin, kakšen bi lahko bil njegov vpliv na cene nepremičnin in ali je to ugoden čas za nakup oziroma prodajo nepremičnine ter kako lahko nove gospodarske razmere vplivajo na gradnjo novih nepremičnin v Sloveniji, smo se pogovarjali s piranskim nepremičninarjem Danielom Lovšinom.

Daniel Lovšin iz Casabela nepremičnine

"Smatram, da je koronavirus realna grožnja gospodarstvu, vendar bi si upal trditi, da gre to predvsem v smislu medijske izpostavljenosti v zadnjih tednih, ki lahko povzroča za moje pojme nekoliko preveč panične odzive tako med ljudmi, kakor tudi v gospodarstvu," ocenjuje Daniel Lovšin, direktor nepremičninske agencije Casabela nepremičnine. Slovenija se po njegovem prepričanju tako kot vsakoletni gripi ne bo izognila koronavirusu, se pa lahko s pametnimi in pravočasnimi ukrepi omeji tako na zdravstvenem kot tudi na gospodarskem oziroma tudi nepremičninskem področju. "Sicer se mi dozdeva, da smo v Sloveniji nekoliko manj panični v odzivih, kot je to vidno v nekaterih drugih državah po Evropi in svetu," dodaja.

Kot pravi nepremičninar, bi danes težko izjavil, ali se širjenje koronavirusa realno pozna na nepremičninskem področju. "Mogoče bi lahko kaj takšnega izjavil predvsem na račun nekaj manj klicev in ogledov v zadnjih dveh tednih," pravi, a hkrati dodaja, da bi to lahko pripisali tudi malce bolj umirjenim zimskim mesecem. "Nekaj manj obiska se pozna pri tujih klientih, a vendar ne bi rekel, da smo se v Sloveniji prepustili takšni histeriji, kot se dogaja v sosednji Italiji," opisuje Lovšin, ki pa predvideva, da v primeru širjenja koronavirusa tudi pri nas lahko to predstavlja problem na nepremičninskem trgu z ogledi. Stranke se namreč v tem času, dokler bo virus razsajal, ne bodo želele izpostavljati morebitnim okužbam.

Zaenkrat Lovšin zaradi virusa ne opaža dodatnega padanja cen nepremičnin (te se realno umirjajo že od druge polovice lanskega leta), obstaja pa realna možnost, da se to zgodi, če bo virus razsajal dlje časa. "Če ne bo ogledov, ne bo povpraševanja, prodajalci pa bodo cene morali prilagoditi povpraševanju," razlaga, sam pa je mnenja, da je vedno dober čas za nakup nepremičnin, ne glede na cene, saj se je vedno možno pogajati za boljšo ceno od izhodiščne. "Prodajalci so pri aktualnih cenah nepremičnin seveda nekoliko na boljšem, kot so bili še pred dvema letoma," dodaja ob tem.

Gradnja tržnih nepremičnin pa je v Sloveniji zastala že ob prejšnji krizi, od tega je skoraj dobrih deset let. Veliko število večjih investitorjev je takrat propadlo, večina nasedlih projektov iz časov pred krizo in po njej pa se je prodajala šele v zadnjih letih. "Tako kot so bile na primer izvedene prodaje stanovanj v večjih kompleksih v Kopru in Izoli," opisuje Lovšin in dodaja, da v nekaterih občinah lahko iščemo krivce tudi pri velikih zamudah pri sprejemanju občinskih prostorskih načrtov in dolgotrajnih postopkih pri pridobivanju gradbenih dovoljenj.

PRVI VW GOLF 8 ŽE NA OBALI: Ponovno kralj svojega razreda z najnaprednejšo tehnologijo (FOTO)

je že zapeljal v salon Porsche Koper na Ankaranski cesti 10! Prisrčno vabljeni, da si v ŽIVO ogledate zakaj novi Golf 8 postavlja nova merila na področju digitalizacije in upravljanja v svojem razredu," vabi vse interesente novega modela Marjan Rojc, vodja prodaje vozil Volkswagen pri Porsche Koper.

"Morebitne investitorje takšna nepregledna birokracija in pomanjkanje jasno začrtanih strategij prostora odganja, s tem pa izgubljamo dragocen čas in nenazadnje tudi občane, ki se selijo v druge občine," pravi strokovnjak, ki navaja primer vedno več nakupov stanovanj ali celo hiš s strani mladih družin iz Kopra in Izole v Kozini ali Hrpeljah, Divači in drugod po Krasu. "Za gradnjo večjih kompleksov tako ni odgovoren koronavirus, razen če bi ta razsajal resnično daljše obdobje in bi posledično prihajalo do višjih cen surovin ali pa realno do zamud pri dobavi materialov," še zaključuje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  06 .03. 2020 ob  16: 00
Ce zacnemo govorit kako in kje ga lahko dobis,je boljse da smo tiho,da lahko imajo ljudje se naprej sluzbo