OBČINA PIRAN PRAZNUJE: Ob 15. oktobru pripravljajo številne prireditve

Piran

Občina Piran praznuje 15. oktobra občinski praznik v spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda Koper leta 1944. Praznovanje občina vsako leto obogati s številnimi prireditvami, z Zlatim grbom Občine Piran pa se posameznici ali posamezniku pokloni za življenjsko delo, večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena.

Letošnje priznanje bo župan Občine Piran Đenio Zadković podelil Giuliu Ruzzierju na osrednji prireditvi z naslovom Popotovanja, v nedeljo, 13. oktobra, ob 19. uri v Avditoriju Portorož. 

Dan prej, v soboto, 12. oktobra ob 11. uri, bo na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu spominska svečanost v počastitev padlim partizanskim pomorščakom, ki jo organizirata Občina Piran in Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran. Slavnostna govornica bo dr. Nadja Terčon, zgodovinarka in muzejska svetnica Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran. V kulturnem programu bodo nastopili Pihalni orkester Piran, Pevski zbor Portorož in solistka Minka Lavrič.

Na dan občinskega praznika, v torek, 15. oktobra, se bo ob 19. uri v Tartinijevem gledališču predvajal film Angelov dotik, ki so ga ustvarjalci premierno predstavili javnosti letos poleti. Lansko leto sredi oktobra, ob praznovanju občinskega praznika, je bil obnovljen kip angela Mihaela za nekaj dni postavljen na Tartinijevem trgu in vzbudil neverjetno zanimanje domačinov in drugih obiskovalcev. Tako je v produkciji Župnije Piran nastal ta 25 minutni igrani-dokumentarni film. K ogledu vabijo vse, ki si ga še niso ogledali, in tiste, ki si želijo ponovitve.

Sicer pa občina ob svojem prazniku pripravlja pester program kulturnih, športnih, kulinaričnih, otroških, glasbenih in drugih prireditev. 

V četrtek, 10. oktobra ob 17. uri bo v Avditoriju Portorož potekala slavnostna prireditev ob 50-letnici Morske biološke postaje PiranTD Taperin Sečovlje praznuje letos 20 let svojega delovanja in vabi v petek, 11. oktobra , ob 17. uri v Casermo v Krajinskem parku Sečoveljskih solin na odprtje razstave vseh nagrajenih del mednarodnega slikarskega Ex-tempora Sečovlje v dvajsetih letih, ki ga društvo organizira v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran.

Ljubitelji kulinarike so v petek, 11., in soboto, 12. oktobra, vabljeni v skladišče soli Monfort, kjer bo potekal tradicionalni FONS - oktobrski praznik domačih okusov. Z bogato ponudbo piva, vina, sladic in drugih dobrot se bodo predstavili številni proizvajalci lokalnih gastronomskih specialitet. V Dragonji pa bo v soboto, 19. oktobra, potekal Praznik kostanja.

V soboto, 12. oktobra v Portorožu vabijo na 3. Nočni tek, ki bo ponudil dve trasi,  obe s startom in ciljem v centru Portoroža. Od petka, 18., do nedelje, 20. oktobra, bo v Portorožu potekala tradicionalna Haloween regata, ki jo že sedmo leto organizira Jadralni klub Pirat Portorož. 

Celoten program prireditev, ki jih pripravljajo ob občinskem prazniku, si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija