Ob nesreči v Cinkarni Celje brez izpustov v okolje

Kronika

Ob delovni nesreči v Cinkarni Celje, v kateri so bili poškodovani trije delavci, od teh eden huje, ni prišlo do emisij v okolje, so povedali v družbi. Napako še odpravljajo, tako da del proizvodnje v obratu, kjer je prišlo do nesreče, stoji.

V nesreči, do katere je prišlo v petek nekaj pred 17. uro, so bili poškodovani trije zaposleni, in sicer 30-letni delavec z območja Šentjurja, 61-letni delavec z območja Rogaške Slatine in 40-letni delavec z območja Štor, so danes sporočili iz Policijske uprave Celje.

Do nesreče je prišlo v obratu, kjer proizvajajo titanov dioksid, in sicer pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov.

Zaposleni, ki so postopke nadzirali v nadzorni sobi obrata, so opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu stolpa. Pri tem je prišlo do eksplozije. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa je najverjetneje poškodoval del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa, navaja policija. Višina materialne škode, nastale ob eksploziji, še ni natančno ocenjena, prav tako še ni potrjen vzrok eksplozije v stolpu, dodaja policija.

Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič je danes povedala, da do emisij oz. vpliva na okolje ni prišlo. Vzrok nesreče je bila po njenih besedah najverjetneje okvara na opremi. Napako še odpravljajo, poleg poškodovane naprave pa sta začasno izklopljeni še dve, s čimer je ustavljena polovica proizvodnje v tem obratu.