NOČNO MINIRANJE NA TRASI DRUGEGA TIRA V SKLADU S PRAVILI? Na Plavjah prebivalci prej dobijo SMS sporočilo

Koper

Včeraj smo poročali o nočnem miniranju na trasi drugega tira, ki budi prebivalce naselij ob Črnem Kalu. V družbi 2TDK, ki je naročnik del, pravijo, da dela potekajo v skladu s pravili, zakonodaja pa ne predpisuje natančnih ur, kdaj se miniranje lahko izvaja. Na Mestni občini Koper pa pojasnjujejo, da z investitorjem zgledno sodelujejo in potek naložbe redno usklajujejo s krajevnimi skupnostmi na širšem območju gradnje. "Na ta način smo kot posredniki doslej precej uspešno omejili vpliv gradnje na kakovost življenja ljudi, odprta komunikacija pa nam omogoča tudi, da hitro odpravljamo negativne vplive gradnje, ki jih investitor ob načrtovanju naložbe ni predvidel," opisujejo.

Da so za to, da se v čim krajšem času zgradi drugi tir, a ne na račun njihovega nočnega počitka oziroma zbujanja ob miniranju, so nam včeraj zaupali nekateri prebivalci Gabrovice in Katinare, naselij pri Črnem Kalu. Z vprašanji o tem smo se obrnili tako na koprsko občino kot naročnika del, družbo 2TDK.

Slednji so nam pojasnili, da so s teževami prebivalcev seznanjeni in jih skupaj z njimi skušajo čim bolj konstruktivno reševati. Kot pravijo, so 7. julija pripravili sestanek, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki Mestne občine Koper, predstavniki izvajalca del in inženir. "Na sestanku so prisotni krajanke in krajani izpostavili predvsem nočno miniranje, pri čemer je bilo s strani izvajalca del pojasnjeno, da morajo dela tudi glede na vse ostale okoliščine (geomorfološka sestava tal, pogodbeni roki, zakonski roki ipd.) na žalost potekati tudi v nočnem času," opisujejo in dodajajo, da je bila na sestanku s strani krajana izražena tudi želja po odškodnini.

"Družba 2TDK je po sestanku s krajani sklenila, da bo zagotovila dodatne merilne naprave, ki bodo nameščene tudi izven mejnega območja, dialog s krajankami in krajani pa nameravamo nadaljevati tudi s prihodnjimi sestanki," so nam zagotovili v njihovi službi za odnose z javnostmi in dodali, da glede na meritve, ki jih izvaja izvajalec, pri delih ne prihaja do čezmernih obremenitev okolja s hrupom, niti se ne presega ostalih mejnih vrednosti emisij (vibracije, tresenje). "Izvajalec dela izvaja skladno s pridobljenimi dovoljenji ter skladno z uveljavljenimi standardi gradbene stroke in v mejah, ki so za tovrstna dela predvidene. Zakonodaja posebej ne navaja določb o urah, ki so predvidene za dela, kot je miniranje. Nadzor nad meritvami opravljata tako izvajalec kot naročnik, to je 2TDK," so še pojasnili.

Mestna občina Koper je doslej v zvezi s potekom miniranja prejela štiri prijave posameznih krajank in krajanov. Kot so pojasnili v občinski službi za odnose z javnostmi, se prijave nanašajo na urnik miniranja, vibracije in hrup ob miniranju.

Na občini še pravijo, da so investitorja obvestili, naj urnik miniranja prilagodi tako, da ne bo vplival na nočni mir in počitek občank in občanov. "Na pobudo krajank in krajanov Plavij zdaj stanujoči v neposredni bližini gradbišča pred začetkom miniranja prejmejo tudi SMS obvestilo," opisujejo na občini, kjer objlubljajo, da bodo še naprej pozorno spremljali potek gradnje in njen vpliv na kakovost življenja ljudi in okolje, se na nastale probleme hitro odzivala in bo tako ravnala vse do zaključka investicije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija