DRUGI TIR IZ POSTELJE MEČE PREBIVALCE? "Izjemna eksplozija, streslo se je vse"

Koper

"Zavedamo se pomena novega infrastrukturnega objekta, kot je drugi tir. Vendar se pravica nekoga konča tam, kjer se prične druga pravica. To je pravica do mirnega nočnega počitka," opozarjajo nekateri krajani Gabrovice pri Črnem Kalu, ki se zbujajo ob nočnih miniranjih, ki jih izvajajo delavci na trasi drugega tira.

V zadnjem mesecu dni, ko se izvajajo dela na drugem tiru na območju tunela T2 iz koprske smeri, bolj točno pri viaduktu avtoceste Črni Kal, prebivalci zaselka Katinara in Gabrovice pri Črnem Kalu poročajo o tem, da vsako noč čutijo posledice miniranja. "Te posledice so tresenje tal in 10 sekundni interval močnega bobnenja tako, da nas prebivalce omenjenih krajev vrže iz postelje," opisuje eden od njih, ki se je z zgodbo obrnil na naše uredništvo. Zaselek Katinara je sicer oddaljen najmanj 833 metrov, Gabrovica 430 metrov od vhoda v tunel.

Ker so o tem obvestili Mestno občino Koper (MOK), je bila 7. julija sklicana koordinacija med izvajalci del, investitorjem 2TDK, MOK ter prebivalci Plavij, Črnega Kala in Gabrovice. "Naše želje niso upoštevane, saj se miniranje nadaljuje tudi v nočnem času," pravi bralec, čigar ime hranimo v uredništvu. Kot primer navaja, da mu je danes ob 6. uri zjutraj sosed poslal elektronsko pošto, v kateri piše o izjemni eksploziji, zaradi katere naj bi se vse streslo. Spet drugi mu je o tem poročal v kratkem sporočilu sredi noči.

Miniranje v nočnem času pa ni edino, kar moti tamkajšnje prebivalce. Tovornjaki hruške namreč po navedbah bralca ves čas vozijo po regionalni cesti 208 Dekani–Črni Kal, pa čeprav je na tem delu ceste prepoved vožnje tovornjakov nad 7,5 tone skupne mase. "Prekomerno prašenje in zajezitev le-tega je le mrtva črka na papirju elaborata Vplivi drugega tira na okolico izdelano leta 2012 s strani Aquariusa in prav tako okoljevarstvenih dovoljenj," pravi sogovornik.

BONUS VIDEO: V Piranu prikrajšani za klimatske naprave?

Kot pravi bralec, sicer krajan Katinare, v tem elaboratu tudi piše, da drobilec kamenja, ko bo nameščen in v uporabi, lahko dela v dnevnem času od 8. do 14. ure. "Čas miniranja v tem elaboratu ni določen in je prosta izbira izvajalca. V kolikor ima izvajalec del dovoljenje, in sicer miniranje tudi v nočnem času, naj ga pokaže javnosti," poziva in dodaja, da so prebivalci nad takim početjem ogorčeni, ne izključujejo niti organizacije protestnega shoda.

Z vprašanji o nočnem miniranju smo se obrnili tako na Mestno občino Koper kot družbo 2TDK, njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  12 .07. 2022 ob  20: 25
To je menefregističen odnos do prebivalcev, ki naj ne bi bili stranka v postopku, podobne zgodbe so vsepovsod po Obali, kjer se je vsodral gradbeni loby...