NAŠE NEURADNE INFORMACIJE DRŽIJO: Stavka v Marjetici od 25. februarja do izpolnitve zahtev!

Koper

Naše predikcije so se uresničile. Včeraj smo poročali, da naj bi v Marjetici Koper zaposleni napovedali stavko. Danes je to tudi uradno vodstvu Marjetice sporočil sindikat, ki je stavko napovedal za 25. februar, ko se bodo pred upravno stavbo zbrali zaposleni. Kako bodo stavko občutili občani?

Stavkovni odbor delavcev Marjetice Koper je stavko napovedal za 25. februar oz. do izpolnitve zahtev. Kot so zapisali, zahtevajo dvig plač, ureditev kolektivnega nezgodnega zavarovanja in plačilo nadomestila plače med stavko.

Vodstvu očitajo, da so bili zaposleni deležni korekcije osnovnih plač za inflacijo nazadnje v letu 2012. "Ker se kljub dolgotrajnim prizadevanje sindikata do sedaj uprava podjetja ni konstruktivno odzvala, niti izdala približevalnega predloga, sindikat zahteva, da se osnovne plače v podjetju dvignejo za najmanj 3,68 odstotkov," so njihove stavkovne zahteve. Kot trdijo v sindikatu, bi s tem ohranili višino plač, ki bi sledila dvigu cen življenjskih stroškov in vsaj delno ohranili razmerja plač zaposlenih v primerjavi z ostalimi komunalnimi podjetji. Ob tem pa zahtevajo še pisno zavezo uprave, da bo najkasneje do konca marca sklenila pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju za zaposlene.

25. februarja jih na cestah ne boste videli. 

Odpadki bodo mirovali

Stavka bo 25. februarja potekala od 6. ure dalje, in sicer do izpolnitve stavkovnih zahtev, na dvorišču pred upravno stavbo Marjetice Koper. V tem času bodo delavci v skladu z zakonom izvajali "minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij". To pomeni, da med drugim ne bodo odvažali odpadkov, razen iz javnih ustanov, kot so vrtci, šole in zdravstvene ustanove, zbirni centri bodo zaprti, javnih površin ne bodo čistili, bodo pa nemoteno potekala dela v enoti zimske službe.

Javnih površin v času stavke ne bodo urejali.

Vodstvo Marjetice o stavkovnih zahtevah prihodnji teden 

"Žal se dialogi med predstavniki zaposlenih in vodstvom, kateri potekajo že več kakor pol leta, niso končali s sprejemljivimi pogoji za obe strani," pa so sporočili iz Marjetice, kjer so potrdili, da sta danes predstavnika zaposlenih predala vodstvu obvestilo za napovedano stavko.

"Izvedba GJS (gospodarske javne službe, op. avtorja) narekuje v času morebitne stavke posebne pogoje delovanja. Zato je vodstvo podjetja stavkovne zahteve posredovalo v pravno presojo," so zapisali in dodali, da bo prav tako predmet pravne presoje tudi obseg izvedbe gospodarskih javnih služb. "Po pridobljeni pravni presoji se bo vodstvo do omenjenih stavkovnih zahtev opredelilo v pričetku naslednjega tedna," so še napovedali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  16 .02. 2020 ob  07: 59
12
Kljub temu, da nisem nek pristaš Mišiča moram priznati, da je v času njegovega vodenja Marjetice odvoz smeti bil neprimerno boljši kot je to sedaj. Včasih sem imel občutek, da ima Marjetica 200 kamionov, vsak dan odvoz, tudi po 2 v roku 30 min. Danes imamo srečo če se odvoz naredi , a da ni več vreč okoli kontejnerja kot v njem. Ker je kontejner poln a se odvoz ne izvaja, seveda.
Ker pa ima predsednik uprave za svetovalca Šuca ni to niti tako zelo čudno.
Tine |  15 .02. 2020 ob  22: 02
Brez skrbi. Bo zdaj Alan Franca, zdaj Peroša, vse zrihtal. Je že bil na občini pri Bržanu in se zmenil, da ga Bržan da za v.d. direktorja, Draščića pa pošlje nazaj v Triban.
zoran13 |  15 .02. 2020 ob  16: 49
SINDIKATI
Politično smetišče |  15 .02. 2020 ob  13: 34
Nesposoben direktor in njegov delodajalec Medvedek Aleš imata načrt. VPRAŠANJE? Zakaj? Kako to da se ne ukvarjajo s ceno mešanih komunalnih odpadkov. MIŠKO je zagotovil prevzem mešanih odpadkov za 120eur z odvozom. Ta dva se strinjata načrtujeta spletkarita in izčrpavata Marjetico s 160eur na tono prevzema odpadkov in to brez prevoza. Količina odpadkov (x) razlika v ceni= 1.000.000 eur na leto. namen? predvolilni načrt? obljuba?dogovor? Bistvo 1mio eur letno odteka zaradi nesposobnosti? ne drhal lopovska zaradi pohlepa
Tine |  14 .02. 2020 ob  17: 46
16
"Žal se dialogi med predstavniki zaposlenih in vodstvom, kateri potekajo že več kakor pol leta, niso končali s sprejemljivimi pogoji za obe strani," pa so sporočili iz Marjetice". Kaj se ni Draščić v prednovoletnih reklamnih intervjujih, plačanih iz položnic za smeti, hvalil, da z zaposlenimi in sindikatom odlično in korektno sodeluje?!? Zgleda da mu peša spomin ali pa sploh ne ve, kaj govori.