NAPOVED GOLOBA: Med možnimi ukrepi tudi regulacija cen elektrike in plina

Slovenija

Premier Robert Golob je v včerajšnjih pogovorih za POP TV in Odmeve Televizije Slovenija med možnimi ukrepi za boj proti draginji napovedal regulacijo cen plina in električne energije, vlada pa namerava poskrbeti tudi za javno objavo cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih.

Kar zadeva visoke cene elektrike in plina, je premier povedal, da načrtujejo več ukrepov. Kot je pojasnil, med drugim pripravljajo tudi spremembo zakonodaje, "da bomo električno energijo in plin lahko regulirali tudi za gospodinjstva in vse fizične porabnike, npr. v stanovanjskih blokih in podobno".

Včerajšnjo odločitev vlade glede pogonskih goriv, ki je za obdobje enega leta na novo uredila cene goriv in jih med drugim vnovič liberalizirala na avtocestah, je pojasnil z besedami, da "potrošnik pričakuje predvidljivost in primerljivost z drugimi državami in sistem, ki ga uvajamo, prinaša ravno to".

Ob tem je Golob opozoril, se je v manj kot dveh mesecih nabralo že za 150 milijonov evrov zahtevkov naftnih trgovcev za povračilo izgube zaradi vladnega reguliranja cen goriv. Tak model je po njegovih besedah nevzdržen, omenjeni zahtevki za nazaj pa neustrezni. O tem vprašanju se bo vlada s trgovci še pogajala, je dodal.

Naslednji teden bodo po Golobovih napovedih stekli tudi pogovori s trgovci z živili. Kot je spomnil, imajo ti precej različne cene in marže, zato bo vlada "vzpostavila zelo jasen prikaz", kje so cene za osnovno košarico izdelkov nizke "in kje so očitno astronomske". Kot je dodal, ne bodo delali negativne reklame, ampak pozitivno za tiste, ki se bodo izkazali z najnižjo ceno osnove košarice in najnižjimi maržami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  16 .06. 2022 ob  13: 23
končno v politiki eden, ki se mu sanja kaj je realno življenje in kako stvari delujejo.
Istriano |  16 .06. 2022 ob  11: 37
Mi plešemo la, la, la, la, la. Kaj je zdaj to? A zdaj , pa nočete več plesati ali kako?
Istriano |  16 .06. 2022 ob  08: 39
Kaj zdaj "boj proti draginji" pomeni to, da nam politiki lepo razložijo, da so cene visoke in bodo še višje? Večina hidroelektrarn je bila zgrajena še v Jugoslaviji in voda, ki teče skoznje poganja turbine zastonj, nuklearka dela na uran, ki je bil kupljen lani ali celo predlani, TEŠ 6 dela večinoma na lignit, ki se izkoplje pri nas, sonce je zastonj. ODKOD POTEM VSA TA POVIŠANJA CEN ELEKTRIČNE ENERGIJE?