KAKO VLADA OPRAVIČUJE POTEZE GLEDE CEN POGONSKIH GORIV? "Šli smo se naftni turizem"

Slovenija

Cene pogonskih goriv bodo od prihodnjega torka za obdobje 12 mesecev vnovič delno regulirane. Vlada se je namreč danes odločila uvesti regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest, medtem ko bodo na avtocestah lahko trgovci cene določali sami. "Trg izven avtocest žal ne deluje," je pojasnil premier Robert Golob.

Regulacija marž na bencinskih servisih zunaj avtocest je prvi korak vlade pri soočanju z energetsko in prehrambeno draginjo. Nafta se je v zadnjem letu in pol podražila za približno 75 odstotkov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Golob. Maloprodajne cene sicer tem gibanjem niso v celoti sledile, je ugotovil.

V tem času se je izkazalo, da trg izven avtocest ne deluje, za razliko od bencinskih servisov na avtocestah imajo namreč vsi ponudniki skoraj ves čas identične cene. In če trg ne deluje, se zdi Golobu prehod na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza.

"Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli 'nazaj v prihodnost'," je dejal in pojasnil, da se bomo s prihodnjim torkom, 21. junijem, v Sloveniji vrnili v režim reguliranih marž na bencinskih servisih izven avtocest ter sproščenih cen na avtocestah. Takšna ureditev bo veljala 12 mesecev, je dejal.

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko, glede na cene na borzah v torek, izven avtocest pomenilo nekaj nad 1,70 evra za liter, na avtocestah pa tudi do 20 odstotkov več. "Iskali smo ravnovesje pri tem, kaj naši potrošniki še lahko prenesejo," je dejal Golob.

Popolna regulacija maloprodajnih cen naftnih derivatov se mu ne zdi vzdržna. Ker so te cene trenutno regulirane, se na gospodarskem ministrstvu soočajo z zahtevki trgovcev po povračilu nastale škode v višini več milijonov ali celo sto milijonov evrov. Usmeritev vlade je, da se ti zahtevki zavrnejo kot neustrezni, je povedal Golob.

Več glede tega bo znanega po sestanku s trgovci, je dodal, a že sedaj je prepričan, da "zahtevki takšni, kot so, ne ustrezajo ne duhu ne določilom zakona o kontroli cen". Verjame sicer, da so ukrepi uravnoteženi, jih bodo pa po njegovem mnenju nekateri deležniki lažje sprejeli kot drugi.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je dejal, da so se morali kot odgovorna vlada odzvati hitro, saj da cene naftnih derivatov vplivajo na življenje vseh, država pa ob sedanji regulaciji cen beleži velik "minus", ki bi se zaradi povrnitve škode trgovcem lahko do konca leta povečal na stotine milijonov evrov.

Hkrati se je vlada s 1. julijem odločila za nekatere omilitvene ukrepe, dokončno naj bi jih sprejela prihodnji teden. Med njimi je Golob omenil zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo za 16 odstotkov, zvišanje povračila zneska trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu ter razbremenitve za kmete. Skupaj s prevozniki pa nameravajo začeti iskati rešitve, da se zvišanje cen pogonskih goriv ne bi prelilo v podražitve hrane in ostalih dobrin.

V skladu s sklepom prejšnje vlade Janeza Janša so cene pogonskih goriv v Sloveniji od 11. maja regulirane. Najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot izven njih je določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa 1,668 evra za liter. Za obe vrsti goriva sta določeni tudi najvišji veleprodajni ceni. Pred tem je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.

BONUS VIDEO: Na Obali so pripravljeni na turiste, bodo ponovili rekordno sezono iz leta 2019?

Han potezo prejšnje vlade razume, a kot je opozoril, je zaradi tega država na dnevni bazi dobivala zahtevke naftnih trgovcev za povrnitev škode, poleg tega določene cene niso niti približno skladne z borznimi in "smo se šli naftni turizem".

Ukrepom na področju pogonskih goriv bodo sledili pogovori z živilskimi trgovci. Za rešitve na tem področju bodo po premierjevih besedah potrebovali vsaj 14 dni.

Zatem bodo naslovili cene elektrike, kar bi lahko bilo v prvem tednu julija, ter ogrevanja in zemeljskega plina, kar bi lahko bilo v drugem in tretjem tednu julija. "Časa za sprejem ukrepov je dovolj. Tudi ti ukrepi bodo sledili principu, kot je pri naftnih derivatih, to je predvidljivost za vse deležnike," je dejal Golob.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je dodal, da je pred njimi še vrsta izzivov, pripravo ukrepov na področju prehrane, elektrike, ogrevanja in plina nameravajo končati pred parlamentarnimi počitnicami, tako da jih čaka še bolj intenzivno delo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  16 .06. 2022 ob  06: 02
@Šperjo

Pri Madžarih je cena 1,25€ za liter bencina. Ne popiti vse, kar ti mediji servirajo in tudi voda, ki teče čez turbine hidroelektrarne je ZASTONJ. Nuklearka trenutno dela na uran, ki je bil kupljen lani ali celo predlani. TEŠ 6 dela večinoma na lignit, ki ga kopljejo pri nas. Vprašaj se, zakaj so mi in mi bodo še bolj podražili elektriko? Zato, ker ste ga izvolili je odgovor.
Šperjo |  15 .06. 2022 ob  23: 43
-5
@@@Istrian
ne mešat politiko , ki je na oblasti 1 mesec z stanjem v svetu ! Bodi malo realističen in poglej sosednje države...... - cene pri njih . Samo taki kot si ti in podobni , so slepo verjeli in še danes verjamejo firerju .... čeprav so dejstva pokazala drugače ... ne vidite ali pa nočete videti realnost ....
!
Istriano |  15 .06. 2022 ob  18: 39
@Šperjo

Mojo sončno elekrarno, toplotno črpalko in električni avto sem plačal sam, hrane pridelam dosti sam in anka šterno imam VI PA, KAR PLEŠITE . Volitve so mimo ja in zdaj boste dobili svojo svobodo, ki vas bo drago STALA. Tisti, ki je za mesec maj plačal 100 evrov elektrike, bo še to zimo plačeval 2-3 krat toliko.
Šperjo |  15 .06. 2022 ob  17: 57
-6
@Istriano
ki taku in taku Istrijan nise .....in ne boš nikoli
ma kaj nisi opazil , da so volitve končane ? ....!
in vaše bonbočke bo treba enkrat plačat .......
raje živet svobodno - siromašno pri golobu , kot pa umazano kapitalistično suženjsko pod firerjem !
Istriano |  15 .06. 2022 ob  16: 39
Kaj ste nehali plesati? Zakaj že?
Istriano |  15 .06. 2022 ob  16: 36
14
In dražje gorivo s 1. julijem! BRAVO!!!!!
Istriano |  15 .06. 2022 ob  16: 36
13
Dragi golobičarji in svobodnjaki, osli in oslice, prav vam je, da boste plačevali dražjo elektriko. Jeseni vas, pa čaka še dražja elektrika in kurjava. BRAVO!!!!!