NAMERNO ZAVAJANJE CIVILNE INICIATIVE? Projekt 'Prenova Fiese' ni nastal v sodelovanju z občino ali Okoljem

Piran

Pred dnevi smo poročali o alternativni projektni nalogi 'Prenova zelenih površin v Fiesi', za katero je Civilna iniciativa (CI) Piran Pirano zatrjevala, da jo je pripravila skupaj z Občino Piran in Okoljem Piran. Zdaj pa se je izkazalo, da temu ni povsem tako. Okolje Piran namreč predstavlja drugo plat zgodbe.

Občina Piran in Javno podjetje Okolje Piran sta z namenom urejanja Fiese spomladi začela s pripravo dokumentacije, ki bo služila kot podlaga za izvajanje nadaljnje ureditve, so uvodoma pojasnili na komunalnem podjetju. Potrdili so tudi, da so v proces urejanja fieškega prostora vključili Civilno iniciativo Piran Pirano.

"Do danes smo imeli na temo ureditve Fiese tri srečanja, katerim je poleg predstavnikov Občine in Okolja Piran prisostvovala tudi civilna iniciativa. Zadnji sestanek je potekal v sredo, 14. junija 2023, ko je bil vsem deležnikom predstavljen in pojasnjen osnutek projektne naloge, ki jo je pripravil nosilec naloge za pripravo dokumentacije Marko Veškovo iz Urada za investicije na Občini Piran," so pojasnili na piranski občini minulo sredo.

Predlogi CI Piran Pirano za ureditev Fiese.

Veškovo je prisotne povabil k preučitvi predlogov obnove in k podaji predlogov izboljšav. "Ker Civilna iniciativa Piran Pirano predlogov v desetih dneh po sestanku ni poslala, jo je občina ponovno pozvala k posredovanju pripomb, da bi lahko zaključili projektno nalogo in začeli s pripravo razpisa za izbiro projektanta," nadaljujejo.

Se je pa, kot pravijo pri Okolju Piran, civilna iniciativa odzvala na ponovni poziv. Pripravili so alternativno projektno nalogo – vendar ne v sodelovanju z Občino in Okoljem, temveč na lastno pest. Ta isti dokument so posredovali tudi medijem, "kar je nerazumljivo, saj so bili vseskozi aktivno vključeni v revitalizacijo Fiese, njihovi interesi, potrebe in zamisli pa pri snovanju projekta upoštevani v največji možni meri".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  10 .07. 2023 ob  11: 52
10
Če dva subjekta med seboj komunicirata in izmenjujeta predloge o urejanju prostora -- kaj pa je to če ne sodelovanje?
Jasno je, da ne more biti nosilec projekta civilna družba -- torej ne more civilna iniciativa v nobenem pogledu pripraviti projekta. To lahko stori le Občina (oz. Okolje v imenu občine).

Civilna iniciativa je zgolj en glas družbe, ki lahko poda svoje stališče na izhodišče projekta, medtem ko je na strani Občine dolžnost, da načrtuje urejanje prostora na način, da upošteva različne deležnike.

Po drugi strani smo pa imeli pred leti ti. OPN delavnice, kjer je zainteresirana javnost izrazila kar nekaj stališč povezanih s Fieso. Kako se te pridobljene podatke s teh delavnic aplicira na projekt? Čigava dolžnost je to?

Nekdo mora biti vodja projekta in si prizadevati, da zbere različna stališča deležnikov in išče skupne imenovalce ob zagotavljanju skladnosti z zakonskimi omejitvami oz. zahtevami. Tako se gradi pripadnost do prostora in zaupanje v delovanje javnih inštitucij. To sigurno ne more biti civilna iniciativa in meni se zdi absurdno, da članek obtožuje civilno iniciativo -- ki ni na poziciji moči -- da zavaja s svojimi predlogi. Medtem, ko se pripravljajo predlogi s strani občine - torej s pozicije moči - o katerih se javno ne razpravlja, oz. se razpravlja premalo.

Spoštovani Regional, dajte glas različnim deležnikom in soočite njihove argumente na vsebinski ravni -- ne pa zgolj nekritično poročat kaj pravi enkrat ena stran, drugič druga.