RAZGLASITEV FIESE ZA KRAJINSKI PARK: To je vrsta predlogov o prenovi zelenih površin

Piran

Civilna iniciativa (CI) Piran Pirano je skupaj s "skupino angažiranih občanov" v sodelovanju z Občino Piran in Okoljem Piran pripravila alternativno projektno nalogo 'Prenova zelenih površin v Fiesi', v kateri so sledili predlogu krajanov, da se Fiesa razglasi za krajinski park. "S tako zasnovanim projektom zavarujemo zelene habitate naše Fiese, valoriziramo zelene javne površine in jih v večjem obsegu vračamo predvsem obiskovalcem, željnim oddiha, rekreacije in druženja v naravi," so zapisali.

Gre za območje travnika, ki meji na kopalno območje (plažo) ob morju in se razprostira med velikim jezerom in potjo od pomola – Hotela Fiesa do vhoda v avtokamp ter zaključi z igriščem za odbojko na mivki in picerijo, ki je "najbolj obiskana naravna zelena površina na območju KS Piran".

V projektni nalogi so zajeti številni predlogi; med drugim odstranitev "brunarice" oziroma gostinskega lokala s travnika, ohranitev in revitalizacija travnika, ozelenitev s peskom zasutih erodiranih površin. Predlagajo ureditev otroškega igrišča in postavitev sklopa vadbenih orodij za kalisteniko za odrasle ter namestitev pitnika ob poti.

Sheme razporeditve igrišč, dostopa za invalide, kioskov, sanitarij

Prav tako predlagajo ponovno zasaditev primernih dreves vzdolž poti med pomolom in avtokampom, ob plaži oziroma kopalnem pasu pri morju ter gručasto zasaditev dreves na travniku. Med predlogi Civilne iniciative Piran je tudi ureditev dostopa v morje za gibalno ovirane kopalce. "V letošnjem letu je na razpolago 85.000 evrov in želimo si, da se namenijo izvedbi naštetih ureditev," pravijo. 

Sheme razporeditve igrišč, dostopa za invalide, kioskov, sanitarij

S svojimi predlogi želijo ustvariti kvalitetno zeleno območje, s katerim bo vzpostavljeno ravnotežje do "čez vse meje nosljivosti" obremenjenega prostora Pirana in Portoroža. Kot menijo, "ohranjene vedute, zelen, nepozidan prostor med morjem in dvema jezeroma s premišljeno razporejeni objekti, travnato površino za rekreacijo in druženje na prostem ni več moč zasnovati nikjer drugje v naši krajevni skupnosti kot v Fiesi". Gre sicer za območje, ki ga ima v upravljanju Okolje Piran. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabrijel |  02 .07. 2023 ob  15: 31
24
Ma kakšen projekt? To je "projekt" brezdelne krajinske arhitektke (beri; Romane Kačič), sindikalista Davorina Petarosa, ki je tako rekoč dva koraka od najbolj imenitne piranske cerkve dvignil lastno hišo na črno za eno nadstropje, in projekt Zore Muženić, ki ni uspela niti lastnega sina tako vzgojiti, da ne bi risaril grafite po piranskih ulicah...Ma va kagar, pa taki projektanti.