NAJMLAJŠA ŽRTEV KORONAVIRUSA NA OTOKU? V Veliki Britaniji umrl 13-letnik

Svet

V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrl 13-letnik, so zdravstvene oblasti sporočile v torek, ko so poročale o največ smrtnih žrtvah bolezni v enem dnevu, 381. Deček je umrl v ponedeljek v bolnišnici v Londonu in naj bi bil najmlajša žrtev epidemije novega koronavirusa v državi.

Njegova družina je sporočila, da so Ismaila Mohameda Abdulwahaba odpeljali v bolnišnico, ko je imel ob drugih simptomih tudi težave z dihanjem. Priključili so ga na ventilator in nato dali v umetno komo, a je žal umrl v ponedeljek dopoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Boj s koronavirusno boleznijo 19 na Otoku je doslej izgubilo skupno 1789 ljudi.

Do torka je covid-19 največ smrtnih žrtev v enem dnevu zahteval v soboto, ko je umrlo 260 ljudi. V ponedeljek jih je umrlo 180.

Skupno so do torka v državi potrdili 25.150 okužb z novim koronavirusom, od tega več kot 3000 v zadnjem dnevu. Med okuženimi sta tudi premier Boris Johnson in minister za zdravje Matt Hancock, ki pa sta minuli teden ob potrditvi okužbe izpostavila, da imata blage simptome bolezni.

Johnson je preko videopovezave vladi dejal, da naraščanje smrtnih žrtev kaže na vitalni pomen spoštovanja navodil o družbeni distanci. "Razmere se bodo poslabšale, preden se bodo izboljšale, vendar bo bolje," je dodal.

Na redni dnevni novinarski konferenci je Stephen Powis, nacionalni zdravstveni direktor za Anglijo, v torek izpostavil, da se kljub velikemu številu mrtvih upočasnjuje stopnja okužb, poudaril pa, da je še prezgodaj za sklepe. Tudi on je izpostavil pomen spoštovanja pravil o omejevanju stikov med ljudmi.

V Veliki Britaniji so, sicer kasneje kot v večini evropskih držav, v začetku prejšnjega tedna uvedli tritedensko karanteno, zaprte so šole, vse nenujne prodajalne, prav tako je prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev.

Znanstveniki ocenjujejo, da bodo učinki ukrepov vidni v dveh do treh tednih. Napovedujejo pa, da se življenje morda ne bo vrnilo v normalne tirnice najmanj šest mesecev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija