Načrtovalcu atentata na Mandelo 35 let zaporne kazni

Svet

Južnoafriško sodišče je danes voditelja skrajno desničarske skupine belcev Boeremag Mikea du Toita obsodilo na 35 let zaporne kazni. Du Toit je bil lani spoznan za krivega veleizdaje zaradi načrtovanja atentata na prvega temnopoltega predsednika države Nelsona Mandelo in poskusa strmoglavljenja vlade.

Enaka kazen kot du Toita je doletela še štiri druge obtožene, ki so bili vpleteni v zaroto iz leta 2002. Sodnik na višjem sodišču v Pretorii je preostale od 20 pripadnikov milice obsodil na od 10- do 30-letne zaporne kazni, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Medupe Simasiku. Kljub temu pa jih bo nekaj nemudoma izpuščenih, saj je sodnik nekaterim dosojene kazni glede na veljavno zakonodajo zmanjšal in upošteval tudi čas, ki so ga že preživeli za rešetkami v času sojenja.

Sojenje samo je trajalo skoraj celo desetletje. Člani Boeremaga so bili obsojeni avgusta lani, pri čemer je šlo za prve obsodbe zaradi veleizdaje v JAR po odpravi apartheida.

Du Toita, nekdanji univerzitetni profesor, je bil po ugotovitvah sodišča glavni igralec v načrtu za izvedbo bombnih napadov in pri načrtovanju atentata na Mandelo oktobra 2002. Spoznan je bil tudi za odgovornega za devet bombnih eksplozij v Sowetu oktobra leta 2002, v katerih je umrla ena oseba, več deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Z napadi je želela skupina izzvati jezo v temnopolti skupnosti in povzročiti kaos s ciljem izvedbe državnega udara na nove demokratične oblasti v državi, ki so vladale od odprave apartheida leta 1994.