NA ODCEPITEV OD KORT BODO MORALI ŠE ČAKATI: Kdaj bo dejansko zaživela Krajevna skupnost Šared-Baredi?

Izola

Izolski občinski svet je na včerajšnji seji opravil prvo obravnavo novega statuta Občine Izola, z uveljavitvijo katerega se v izolski občini ustanavlja šesta krajevna skupnost (KS), Šared-Baredi. Svetniki so predlog novega statuta poslali v 30-dnevno obravnavo – v tem času so možne pripombe.

Statut bo sicer potrjen in sprejet predvidoma šele po drugem branju, s tem pa pravno formalno ustanovljena nova krajevna skupnost. Preden pa ta dejansko zaživi, bodo na naslednjih lokalnih volitvah, ki bodo leta 2026, krajani imenovali svoje člane oziroma konstituirali svet Krajevne skupnosti Šared-Baredi.

S tem se spreminja tudi območje KS Korte, ki bo poslej zaobjemala le še štiri naselja: Cetore, Korte, Malijo in Nožed. Preostale štiri krajevne skupnosti so: Staro mesto, Haliaetum, Livade in Jagodje-Dobrava.

Postopki za ustanovitev nove krajevne skupnosti so se začeli že julija leta 2022 na zboru krajanov KS Korte, kjer so podprli predlog, da se vloži pobuda za ustanovitev nove krajevne skupnosti. Na podlagi te pobude je občina razpisala posvetovalni referendum in ga izvedla sočasno z lokalnimi volitvami novembra 2022. Odločali so volivci dveh območij, Šareda in Baredov.

Večina volivcev, ki so glasovali veljavno, je glasovala "ZA" ustanovitev nove krajevne skupnosti. Tako so glasovali 203 volivci (87 odstotkov vseh, ki so glasovali veljavno). V celoti je glasovalo 338 volivk in volivcev (52,16 odstotka vseh, ki so imeli to pravico). Odgovarjali so na referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da se ustanovi nova KS Šared-Baredi z odcepitvijo od KS Korte?".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija