SO INTERESI ŽELEZNIC IN LUKE KOPER POMEMBNEJŠI OD PITNE VODE? Agencija za okolje ne pokaže odločbe, ki jo je izdala Slovenskim železnicam

Koper

Pristojne službe koprske mestne občine spremljajo sanacijo, ki poteka po železniški nesreči pri Hrastovljah, ko je iz poškodovanih cistern v tla iztekla velika količina strupenega kerozina. Glede na podatke, ki jih imajo na razpolago, ugotavljajo, da sanacija zemljine na območju razlitja, ki se je izvajala ponoči, ni bila opravljena pravilno oziroma v dogovorjenem času. Odzval se je koprski župan Aleš Bržan.

Kot so sporočili s koprske mestne občine, je župan Aleš Bržan od pristojnih danes zahteval pojasnilo in zagotovilo, da takoj pristopijo k celoviti sanaciji. "Le na ta način nam bo uspelo zmanjšati grožnje, da bi kerozin dosegel vodni vir, ki napaja celotno obalo, ne samo Mestno občino Koper. Od tega, ali bomo imeli pitno vodo, je odvisen tudi razvoj obalnega gospodarstva, še zlasti turizma, od katerega živimo," poudarjajo na koprski občini.

Slovenske železnice naj bi že v jutranjih urah sanirale tire, saj so nameravale opoldne ponovno vzpostaviti železniški promet. Kljub večkratnemu pozivu Rižanskega vodovoda in koprske občine na Agenciji za okolje niso želeli pokazati odločbe, ki so jo včeraj izdali Slovenskim železnicam. Čeprav gre za javni interes in pravico, menijo na MO Koper, se morajo poslužiti zahtevka za dostop do informacije javnega značaja.

"Razočarani ugotavljamo, da pristojni organi, še zlasti Ministrstvo za okolje in prostor ter Slovenske železnice, kljub resnosti nastalega položaja, v kateri nam grozi ena večjih ekoloških katastrof v Sloveniji, niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za celotno območje štirih obalnih občin in preprečili, da izliti kerozin ob prvem deževju doseže podtalnico Rižane," pravijo na koprski občini.

Ob tem poudarjajo, da mora biti zagotovitev pitne vode prioriteta, ki presega vse druge, tudi gospodarske, interese. "Ne smemo dovoliti, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine."

Za prihodnji torek, 2. julija, je sklican Svet ustanoviteljic Rižanskega vodovoda Koper, na katerem se bodo sestali vsi štirje župani istrskih občin, nanj pa urgentno vabijo tudi ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Ob tej priložnosti bodo pregledali celoten postopek sanacije posledic nesreče in sprožili postopke, ki so potrebni za čimprejšnjo zagotovitev dodatnega vodnega vira.   

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .06. 2019 ob  21: 19
kapital je že zdavnaj onesnažil politiko in politike. kdor misli in dela čisto pa je škodljivec
vseved |  28 .06. 2019 ob  20: 00
mogoče bi 9 koprskih svetnikov , Vežnaverca, Popovič,Krkoč,...namesto da blebeta, raje blokiralo železnico in preprečilo vožnjo vlakom .
ZigaZois |  28 .06. 2019 ob  18: 37
Država oz. tisti, ki jo vodijo, nimajo dobička od pitne vode, zato pa poskrbijo, da ne bi zmanjšal v Luki in drugih podjetjih, kjer imajo "podstavljene lončke".