NA DOBU OKUŽEN ZAPORNIK: Jutri prične veljati zakon, ki bo omogočil tudi predčasni odpust iz zapora

Slovenija

V zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu so danes potrdili okužbo pri zaprti osebi. Kot so pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, je bil zaprti pred tem v stiku z okoli 20 osebami, za katere so odredili osamitev. Okuženi ima sicer blage znake okužbe.

"Takoj so bili izpeljani postopki, ki smo jih predvideli v primeru potrjene okužbe. Sledila je identifikacija in osamitev vseh, ki so bili z zaprto osebo v stiku. Gre za približno 20 oseb," so še pojasnili.

V nedeljo sicer začne veljati in se uporabljati interventni zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, ki med drugim prinaša začasne spremembe glede pozivanja obsojencev na prestajanje kazni zapora, premestitve obsojencev, prekinitve prestajanja kazni in predčasnega odpusta.

Ministrstvo za pravosodje je med drugim pojasnilo, da bodo že začeti postopki v zvezi s pozivi na prestajanje zaporne kazni po uveljavitvi interventnega zakona prekinjeni, novih postopkov pa za zdaj ne bo.

Direktorji zavodov bodo na podlagi zakona o začasnih ukrepih za vsakega obsojenca individualno presojali, ali ta izpolnjuje pogoje za prekinitev prestajanja kazni ali za predčasni odpust, pri čemer bo v ospredju varnostna ocena. Obsojenci, pri katerih obstaja najmanjša ponovitvena nevarnost, ne bodo odpuščeni iz zavoda, niti jim kazni ne bodo prekinili, zagotavljajo.

Sicer čas trajanja prekinitve ne bo vštet v prestajanje kazni, zato bodo morali obsojenci še neprestani del prestati v celoti. Med tistimi, ki bodo začasno izpuščeni, pa ne bodo priporniki, saj njihove zadeve na sodiščih štejejo med nujne in bodo na sodiščih neprekinjeno tekle naprej.

Koliko obsojencev bo začasno izpuščenih, ni mogoče napovedati, saj bodo direktorji zavodov o tem presojali individualno. Pri tem bo moral direktor zavoda upoštevati tudi druge okoliščine, ki bi lahko vplivale na zlorabo prekinitve prestajanja kazni zapora. To so osebnost obsojenca, njegova varnostna ocena, nevarnost izmikanju nadaljnjemu prestajanju kazni, delež prestane kazni, vrsta in način storitve kaznivega dejanja, način nastopa kazni, morebitni odprti kazenski postopki, pa tudi druge okoliščine, ki kažejo na možnost zlorabe prekinitve prestajanja kazni, so našteli na ministrstvu.

Kot so izpostavili, bo pri presoji možnosti prekinitve prestajanja kazni treba upoštevati tudi odziv okolja, kjer je bilo kaznivo dejanje storjeno, zlasti oškodovancev, saj se varnostni zadržek nanaša tudi na njihov položaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Izolan |  30 .03. 2020 ob  08: 33
Čudovito nas zapirate v stanovanja kriminalce pa spuščate na prostost. Kdo je tu nor?
Posta |  28 .03. 2020 ob  20: 05
Zanimivo, a nimate kaj pametnejšega za počet. Morda pa je prišel čas ,da poskrbite za tiste ki se
ki so pridni. Ti naj kar noter naj ostanejo. Zgleda da smo mi edina dobrodelna država, ki bolj skrbi za zapornike, kot za ukrepe.