MEIRA HOT SPROŽILA PETICIJO: Za strožje kaznovanje zavržnih in ostudnih ravnanj z živalmi

Slovenija

Obalna poslanka Meira Hot je ob zadnjih dogodkih v zvezi z grozljivo smrtjo mlade psičke na Markovcu sprožila peticijo, s katero se zbirajo podpisi za spremembo kazenskega zakonika. Tega naj bi spremenili tako, da bo ustrezno sankcioniral vsakršno zavržno ravnanje z živalmi, ki je bilo storjeno naklepno ali iz malomarnosti, pa tudi določal 'ustrezno visoke kazni'. Peticijo je v par urah podpisalo že skoraj 700 ljudi.

"Podpisniki peticije pozivamo vse, da se v Sloveniji odločno in brezkompromisno naslovijo neprimerna, zavržna in ostudna ravnanja z živalmi, ki slednjim povzročajo nepotrebno trpljenje ali celo smrt. Takšna dejanja zahtevajo kazenskopravno obravnavo in ostre sankcije, ki bi jih po našem prepričanju moral biti deležen tudi povzročitelj nedavnega dejanja v Kopru – privez psa na vozeči motor in posledično smrt živali. Državljanke in državljani smo zgroženi nad nepojmljivo okrutnostjo kršitelja tega dejanja in dejstvom, da mu je bila izrečena zgolj globa in ne ustrezna sankcija," je zapisala Hotova v peticiji in nadaljevala:

"Še več, te dni je med javnostjo zaznati odločen revolt, ker ta in ostali primeri krutega ravnanja z živalmi ostanejo na ravni prekrškov, za katere kršitelji zgolj plačajo globo in potem lahko mirno nadaljujejo s svojim početjem."

Kot navaja Hotova, si po videnem epiloga nedavnega dogodka iz Kopra ni mogoče predstavljati drugače, kot posmehovanje neštetim opozorilom društev za zaščito živali o krutih primerih mučenja in trpinčenja in "prizadevanjem vseh, ki si želimo odnos do živali v naši družbi in zakonodaji dvigniti na raven, ki pritiče demokratičnim družbam."

Opozorila je še, da je bil s spremembo Stvarnopravnega zakonika, ko so živali uzakonili kot čuteča bitja in ne več stvari, narejen odločen korak naprej. "A nedavni primer iz Kopra kaže, da je pred nami še dolga in trnova pot," je zapisala Hotova.

Peticija je dostopna na tej povezavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  08 .07. 2023 ob  18: 55
Odlično ga.Hot....že dala svoj podpis...upam ,da zberete čimveč.
JKDWingChun |  08 .07. 2023 ob  07: 02
10
@Piero Panin : to kar si napisal ni lastnik zivali ampak psihopat! Vse to kar si napisal dela psihopat. Vsak ki ima zival rad jo bo peljal ven tudi 10x na dan ce je treba
Pjero Panin |  08 .07. 2023 ob  00: 03
-8
Hiphop....bi se strinjal da ti dam ovratnico,te ne spustim ven iz stanovanja in ti prepovem sexat?
Zdej bos delal samo tisto kar ti recem!
Dve vrsti zagovornikov pravic zivali obstajajo,prvi so najbolj glasni in dejavni drugi smo tiho in si mislimo svoje :-)
JKDWingChun |  07 .07. 2023 ob  11: 48
15
@Kristjan: kaj čmo na zalost tudi taki živijo.

Drugace pa penzionerji in vsi ostali se lahko sami pobunijo za svoje pravice. Zival je odvisna od ljudi.
Ampak vam ne zamerim takih komentarjev. Zdaj vsaj vem zakaj se dogajajo stvari kot je npr: un alkoholik ki je vlekel psa z motorjem, kot je Igor z markovca ki je v Škocjanskem zatoku konje s sekiro itd.
A minuse ki mi jih boste zdaj naflikali si jih vtaknite globoko v buljo!
Pjero Panin |  07 .07. 2023 ob  07: 45
-14
Za penzijoniste se ni nic naredilo,ves fokus je na zivalih
Kristjan |  07 .07. 2023 ob  06: 25
19
Bravo ga.Hot. glede na spodnje komentarje je veliko psihopatov in sadistov žal med nami, zato vse pohvale za peticijo.
Prognostik |  06 .07. 2023 ob  21: 36
-14
Bom lahko ubil kokoš?
SonjaK |  06 .07. 2023 ob  19: 36
-13
Samo čakam, da bo nekega dne predlagala spremembo ustave in dodelila živalim volilno pravico.
Ištrijan |  06 .07. 2023 ob  19: 20
-14
Ma kaj ta nora ..... se zaveda, da obstajajo predvsem LJUDJE, ki so potrebni pomoci in zascite!!! Ze 10 let drsa stolice gor v parlamentu in za CLOVEKA ni nardila se niti ene koristi....!!!

Nehajte ze enkrat zganjat kraval okoli teh zivali....ko jih je....!