MEIRA HOT: "Nedopustno, kakšno tiho diplomacijo vodi s Hrvaško na račun naših ribičev in Piranskega zaliva"

Piran

"To je nedopustno," je prepričana obalna poslanka Meira Hot glede domnevnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško za ribolov v Severnem Jadranu. V njeni poslanski skupini SD so danes s sopodpisniki vložili zahtevo za sklic seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), sicer zaprte za javnost. Po mnenju SD je ključno vprašanje, ali je takšen dogovor skladen z arbitražnim sporazumom.

"Sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko zahtevamo zaradi nedopustnega ravnanja Ministrstva za zunanje zadeve glede dogovora o ribištvu. Naj Logar (op. zunanji minister Anže Logar) javnosti pojasni, kakšno tiho diplomacijo vodi s Hrvaško na račun naših ribičev in Piranskega zaliva," pravi obalna poslanka Meira Hot.

Kot poudarjajo v poslanski skupini SD, je ključno vprašanje, ali gre za sporazum, ki implementira arbitražni sporazum, ali pa gre za odstop od arbitražnega sporazuma. Ob tem so spomnili na "slabe izkušnje iz preteklosti", ko je predsednik vlade Janez Janša sklenil "dva neposrečena sporazuma" – enega s takratnim hrvaškim premierjem Zoranom Milovanovićem v Mokricah in drugega na Bledu, s tedanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem.

Od zunanjega ministra Logarja pričakujejo, da bo na zaprti seji OZP pojasnil, kaj se dogaja. Predvsem pa je pomembno po mnenju poslanske skupine SD ugotoviti, na kakšen način je bila odločitev sprejeta. Če ne gre za "manevre v okviru arbitražnega sporazuma, imamo na zunanjepolitičnem in notranjepolitičnem področju velik problem".

Zahtevo za sklic nujne seje OZP je bila vložena danes, sopodpisale pa so jo stranke LMŠ, Levica in SAB.

Hrvaški mediji so v minulih dneh poročali, da naj bi Slovenija in Hrvaška dosegli dogovor, po katerem bi slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih vodah vse do Kopra. O tem naj bi pristojna hrvaška ministra že obvestila hrvaške ribiče. Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve v nedeljo teh navedb niso ne zanikali ne potrdili.

Slovenski ribiči naj bi bili o dogovoru obveščeni le prek medijev, je včeraj povedal piranski ribič Zlatko Novogradec. Sam takšne rešitve ne podpira, saj bi bilo treba po njegovem mnenju vztrajati pri uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .01. 2022 ob  14: 57
Ja Meira, pa reši ti ta problem, ne?