PIRANSKI RIBIČ O TAJNEM RIBOLOVNEM DOGOVORU: "Mi hočemo samo, da Hrvaška to sprejme in da imamo ta košček morja več"

Piran

Slovenski ribiči so o dogovoru, po katerem bi lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih do Kopra, obveščeni le preko medijev, je povedal piranski ribič Zlatko Novogradec. Sam takšne rešitve ne podpira, saj bi bilo treba po njegovem vztrajati pri uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča.

Hrvaški mediji so v minulih dneh poročali, da naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih vodah vse do Kopra. O tem naj bi pristojna hrvaška ministra že obvestila hrvaške ribiče. Na ministrstvu za zunanje zadeve v nedeljo teh navedb niso ne zanikali niti potrdili.

Dolgoletni piranski ribič Zlatko Novogradec je danes povedal, da jih uradno o dogovoru niso obvestili, pač pa so informacije dobili le preko medijev.

Tudi sicer pa Novogradec takšen dogovor zavrača. Kot je spomnil, so se slovenski ribiči o tem s pristojnimi na slovenski strani že pogovarjali pred dvema ali tremi leti in takrat so zavzeli stališče, da dogovor ne pride več v poštev, saj je Slovenija medtem z odločbo arbitražnega sodišča že dobila mejo na morju, ribiči pa območje za ribolov.

"Mi hočemo samo to, da Hrvaška prej ali slej to sprejme in da imamo ta košček morja več," je poudaril Novogradec. Po njegovih besedah je vprašljiva tudi izvedljivost možnosti ribolova vse do Umaga, saj slovenski ribiči danes ne premorejo več flote, ki bi to dopuščala.

Kot je dodal piranski ribič, osebno podpira tiho diplomacijo, vendar bi ta morala iti kvečjemu v smeri uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča.

Spletni portali morski.hr, Glas Istre ter hrvaški in slovenski N1 so pred tem poročali, da sta se hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman v začetku prejšnjega tedna v Umagu za zaprtimi vrati sestala s hrvaškimi ribiči.

Podrobnosti sestanka uradno niso znane, portal morski.hr, ki se sklicuje na navedbe nekaterih ribičev, pa navaja, da so govorili o dogovoru, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaškim ribičem pa vse do Kopra. Slednji naj bi bili ob tem tudi oproščeni kazni, ki jim jih zaradi ribarjenja na spornem območju izdaja slovenska policija. Z dogovorom naj bi se strinjali vsi navzoči hrvaški ribiči razen enega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  18 .01. 2022 ob  09: 40
Za zaboj hrvaških sardel,jim bomo podarili piranski zaliv. Pa kaj še !!!!!
Hrvatom ne dopustit da bi hodili v nase vode lovit. Nam bodo se to malo morja pokradli.
Piero Panin |  17 .01. 2022 ob  15: 20
Sodisca,arbitrazni sporazum,tajni dogovori...dokler ne bo na meji nekdo ki bo postreljau vsakega ki hodi cez ne bo nic
ZigaZois |  17 .01. 2022 ob  14: 19
20
Tudi sam ne razumem v čem bi bil tak dogovor za Slovenske ribiče dober. Hrvati so dobili skoraj celo obalo Jugoslavije in da jim manjka samo še ta košček, ki smo ga dobili Slovenci? Večje ribiške barke so propadle firme prodale in zdaj niti nimamo s čim lovit pri Umagu. Če se naša vlada s Hrvati dogovori kaj podobnega je v ozadju kaj drugega in ne skrb za ribiče.