MEDVEDKA NEDALEČ OD LJUBLJANE NAPADLA STAREJŠO ŽENSKO: Zdaj jo bodo odstrelili

Slovenija

Zgodaj zjutraj je v naselju Vrh nad Želimljami nedaleč od Ljubljane medvedka z mladičema napadla 80-letno žensko in jo poškodovala. Medvedko bodo zdaj odstrelili. Strokovnjaki opozarjajo pred nepotrebno paniko, dogodek pa je sprožil tudi politične odzive v prid uravnavanju populacije zveri.

Po navedbah ljubljanskih policistov je medvedka občanko napadla v okolici doma. Na kraju so posredovali policisti, obveščena sta bila tudi pristojno lovsko društvo in intervencijska skupina za velike zveri Zavoda za gozdove.

Kot je za 24ur dejal Mitja Spindler, starešina Lovske družine Škofljica, je 80-letnica utrpela poškodbe po desni strani telesa. V bolnišnici se je medtem po pisanju portala izkazalo, da si je ob padcu zlomila kolk.

Spindler je pojasnil, da sta 80-letna zakonca zjutraj slišala glasove, ki so zveneli, kot da je nekdo v stiski. Zato sta odšla ven pogledat, ali kdo potrebuje pomoč. Ko se je spustila po dvorišču, pa je na njo planila medvedka in jo zbila na tla in začela udarjati po njej. Njen mož je nato začel klicati na pomoč, tako da so ven prišli še drugi sosedi in medvedka se je prestrašila ter zbežala.

Po Spindlerjevih besedah je medvedka, ki ima mladiče, že minulo nedeljo zjutraj napadla tekača na gozdni poti v bližini, a je uspel pobegniti, tudi zato, ker je imel pri sebi strašilno pištolo in je bil telesno bolj pripravljen.

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije Marko Jonozovič je po pisanju medijev že pridobil soglasje za odstrel medvedke, odločba pa velja do prihodnje nedelje. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z mladiči, je Spindler za 24ur odgovoril, da jih bodo, če so letošnji, prav tako odstrelili, saj brez matere ne bodo preživeli. Če pa so lanski, jih bodo pustili. Po prvih ugotovitvah naj bi bila mladiča stara že eno leto, je dodal Spindler.

Po objavi novice o napadu so se zvrstili številni politični odzivi. Do dogodka je namreč prišlo v času okrepljenih opozoril glede napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečuje škoda, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je tudi omajan občutek varnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija