KOLIKO ŠKODE JE NAREDILA DIVJAD? Župan Strmčnik tega ne ve, a razloga za prepoved lova v parku ne vidi

Ankaran

Poročali smo že o lovu, ki se odvija na Debelem rtiču, priljubljenem turističnem kraju, kamor se veliko domačinov in drugih obiskovalcev napoti, da bi se spočili in si nabrali novih moči. A tam jih čaka v mesecu maju presenečenje: opozorilo, da se na lokaciji nahajajo na lastno odgovornost, saj poteka na teritoriju lov. Podatka o tem, koliko škode je divjad v ankaranski občini naredila v letu 2022 in letos, da bi bil lov na Debelem rtiču nujen, ankaranska občinska uprava nima, prav tako ne vedo, ali se občani s tovrstno aktivnostjo na že tako majhnem turističnem območju sploh strinjajo.

V kabinetu župana Gregorja Strmčnika so nas sprva napotili po dodatna pojasnila na Lovsko zvezo Koper, ki pa je na novinarska vprašanja neodzivna. Zato smo župana ponovno prosili, naj pojasni, kako se lov sklada z vizijo visokega ekološkega turizma, ki ga želi razvijati v ankaranski občini.

Župan razloga za prepoved lova v parku ne vidi. Takole pojasnjujejo v njegovem kabinetu: "Skladno s 3. odstavkom 1. člena Zakona o divjadi in lovstvu z divjadjo upravlja Republika Slovenija, ki pa lahko pod pogoji določenimi s tem zakonom trajnostno gospodarjenje z divjadjo prenese na usposobljeno pravno osebo kot lovsko pravico. Razloga za prepoved lova v parku ni, saj lovna divjad v Zakonu za ohranjanje narave ni zavarovana." 

Občina Ankaran zagotavlja le nujno potrebno obveščanje javnosti, odločanje o postopkih in komentiranje utemeljenosti pa prepušča strokovnim službam, ki so za to pristojne. "Po našem vedenju tudi tokrat ne gre za kakorkoli povečan obseg lova, pač pa za aktivnosti v običajnem obsegu, ki se odvijajo skladno z zakonskimi omejitvami," še dodajajo. 

Zanimalo nas je, koliko škode je divjad v ankaranski občini naredila v letu 2022 in prvih mesecih letošnjega leta, da bi bil lov na Debelem rtiču nujen in upravičen. A občinska uprava tega ne ve"Občina Ankaran ne vodi evidence škode, povzročene s strani divjadi na zemljiščih v lasti Občine Ankaran," pojasnjujejo. 

Na vprašanje, ali se občani strinjajo, da se na tako majhnem teritoriju, ki naj bi bil v prvi vrsti namenjen razvoju turizma, odvija tudi lovska dejavnost, na občini priznavajo, da "ne beležijo odzivov na to tematiko", ker je za to področje odgovorna država.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .05. 2023 ob  08: 56
Olčnike na Beneši so preorali divji prasci, polno je srnjadi, kač,...Prav je, da se populacijo malo zredči.