KOLIKO GRAFITOV MESEČNO ODSTRANIJO DELAVCI MARJETICE? "Stroški sanacije niso visoki, so pa čisto nepotrebni" (FOTO)

Koper

Poročali smo o tem, da se je v zadnjem času močno povečalo število primerov vandalizma na koprskih ulicah, kjer neznanci z grafiti uničujejo fasade. Nedavno nam je bralec posredoval fotografijo z grafiti 'obdelane' zunanjosti garažne hiše v Prisojah. Spomnil je, da je bila zunanjost te garažne hiše na novo prebarvana pred dvema letoma, grafiti pa so se pojavili pred dobrim mesecem. Delavci Marjetice Koper so jih kmalu po objavi našega članka o grafitiranju v Kopru odstranili, je še opazil bralec. Da imajo polne roke dela z odstranjevanjem grafitov tudi drugod po občini, priča nedavna objava na njihovem Facebooku, iz katere je razvidno, kako odstranjujejo grafit z avtobusnega postajališča v Pradah.

Garažna hiša v Prisojah pred in po odstranitvi grafitov (foto: bralec)

"Notranjost (garažne hiše v Prisojah, op. a.) je na žalost druga zgodba, tam so razni grafiti in napisi že desetletja. Te najnovejše grafite pa očitno 'izdeluje' ena in ista oseba oz. kakšna manjša skupina prestopnikov, kar se vidi po vsebini teh napisov," je obenem komentiral naš bralec (njegove podatke hranimo v uredništvu). 

V zvezi s problematiko grafitov in njihovim odstranjevanjem smo se obrnili na Marjetico Koper, ki skrbi za koprsko in ankaransko občino. Pojasnili so nam, da postopek odstranjevanja grafitov ni zahteven, je pa njegovo trajanje odvisno od velikosti grafitov. Strošek nastane predvem zaradi "nepotrebnega obremenjevanja zaposlenih z dodatnimi delovnimi procesi," so dodali. In kako pravzaprav poteka odstranjevanje grafita? "Postopek lahko poteka s prepleskanjem površine, z visokotlačnim pranjem ali z posebnim razpršilom za odstranjevanje grafitov, odvisno od površine," so pojasnili.

Glede garažne hiše v Prisojah so povedali, da so v njej že večkrat odstranjevali grafite, tudi v notranjosti. Tam so grafite "odstranjevali s pranjem. Zunanje grafite pa smo sanirali z barvanjem. Stroški materiala, sicer preko tisoč evrov, niso visoki, so pa čisto nepotrebni," dodajo. Grafite, ki se pojavijo, odkrijejo komunalni inšpektorji, nanje jih lahko opozorijo tudi inšpektorji MOK ali občani, pojasnjujejo. Na naše vprašanje, koliko prijav zaradi grafitov prejmejo s strani občanov in koliko jih opazijo sami, so odgovorili, da posebne evidence o tem ne vodijo.

Mesečno odstranijo več kot 10 grafitov, na vrhu seznama za odstranitev pa so tisti z žaljivimi in nestrpnimi vsebinami. Po odstranitvi se grafiti večkrat pojavijo na istem mestu, še zlasti v podhodih, pojasnjujejo v Marjetici. Ne opažajo sicer, da bi bili vandali s spreji na območju Kopra in Ankarana v zadnjem času kaj izstopajoče aktivnejši. "Grafitiranje v tem obsegu je neka stalnica. Vsak poseg zaradi sanacije vandalizma pa je v osnovi čisto nepotreben strošek," še sporočajo z Marjetice.

Sanacija avtobusnega postajališča v Pradah #mojaMarjetica

Objavil/a Marjetica Koper dne Ponedeljek, 02. september 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija