KLAVRNO STANJE PO POHODU UBIJALSKEGA PARAZITA: Ali najdba v Strunjanu daje upanje? (FOTO)

Piran

Pomor velikih leščurjev (Pinna nobilis), ki se od leta 2016 širi po Sredozemskem morju, je lani zajel tudi naše morje. Gre za zavarovano vrsto, zato je iz morja prepovedano odnašati njihove prazne lupine, v katerih pogosto najdejo dom druge živali. 22. maja je v Krajinskem parku Strunjan potekalo usposabljanje za popis leščurjev, ki je razkrilo klavrno resnico.

Usposabljanje za popis velikega leščurja je potekalo v Krajinskem parku Strunjan, v sodelovanju z morskim zavarovanim območjem Miramare in potapljaškim društvom Ocean diving.

Stanje je tako kritično, da je bila vrsta velikega leščurja uvrščena na rdeči seznam Svetovne zveze za varstvo narave kot kritično ogrožena vrsta, ki jo varuje evropska direktiva o habitatih. Njihovo nabiranje je strogo prepovedano.

Napori znanstvenikov ob Jadranskem morju so bili v preteklih letih veliki, da bi jih rešili pred izumrtjem. Tako so jih na Hrvaškem večje število odvzeli iz naravnega okolja in jih spravili v osamo, kjer nanje ne morejo vplivati zunanji dejavniki in lahko sami nadzorujejo pogoje. Sicer so poginile celotne populacije.

Za množičen pomor je kriv parazit Haplosporidium, ki se zaredi v prebavnih žlezah okuženih leščurjev. Ker jih zablokira, leščur umre zaradi izstradanosti. Od leta 2016 se je parazit začel z območja Iberskega polotoka in Balearskih otokov širiti po celem Sredozemlju, leta 2020 pa je dosegel Jadran. Umre 99 odstotkov okužene populacije. Do sredine leta 2018 je uničil populacije ob celotni obali Španije, na Korziki in v Italiji. Prišel je vse do Tržaškega zaliva.

Delavnica v Strunjanu je potekala v sklopu projekta AMAre PLUS programa Interreg Mediteran, s katerim želijo vzpostaviti metode za spremljanje ekološkega stanja v zavarovanih območjih Sredozemskega morja.

Potapljači so opravili več potopov, popisali poginule leščurje in identificirali preživele starejše ali nove mlade. Med množico poginulih je bil najden en mlajši živi osebek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija