ŽALOST V PIRANSKEM ZALIVU: Zgodil se je pomor, v Akvariju prosijo za previdnost in pomoč!

Piran

Letos bomo v slovenskem morju pogrešali našo največjo sredozemsko školjko, velikega leščurja (Pinna nobilis). Pomor, ki se od leta 2016 širi po Sredozemskem morju, je na žalost zajel tudi leščurje pri nas.

Tisti, ki boste letos poleti opazovali morsko dno, boste videli, da prazne lupine leščurjev pravzaprav niso povsem prazne. Poleg tega, da nudijo dom spužvam, plaščarjem, ožigalkarjem in drugim nevretenčarjem, ki jih obraščajo, so v praznih lupinah našle dom številne ribe, predvsem babice.

Piranskemu akvariju je uspelo v fotoobjektiv ujeti samčka velike babice (Parablennius gattorugine), ki skrbi za jajčeca na notranji strani lupine leščurja, pa tudi rogato babico med ogledovanjem sveta iz svojega nobel bivališča.

Veliki leščurji so zavarovana vrsta, zato je iz morja prepovedano jemati njihove prazne lupine, opozarjajo v piranskem Akvariju. Če pa boste slučajno naleteli na živo školjko, vljudno naprošajo, da jih o tem obvestite, predvsem pa, da se je ne dotikate. Veseli bodo vsake informacije.

Vsi se že veselimo prvega skoka v morje, v katerem pa bomo letos pogrešali našo največjo sredozemsko školjko, velikega...

Objavil/a Akvarij Piran dne Sreda, 02. junij 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  04 .06. 2021 ob  13: 21
Ma dobro glih en komentar v smislu rompikojoni...
Se nebi ustvarlo umetne grebene al zatocisca za ribe in skoljke da bi se imele kam umaknit in skrit?
Nase morsko dno je recimo podobno nekemu travniku,z peskom,muljem itd....