KDAJ BO HRVAŠKA UVEDLA EVRO? Plenković se tokrat ni izogibal ocenam, kdaj naj bi poslali kuno v zgodovino

Svet

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Zagrebu izpostavil, da je strateški cilj hrvaške vlade evro uvesti do konca mandata naslednje vlade, kar bi bilo v normalnih okoliščinah jeseni 2024. Vstop v evropski mehanizem fiksnih deviznih tečajev ERM II, ki je prvi korak k uvedbi evra, pričakuje v drugi polovici 2020.

Vstop hrvaške v območje evra je strateški cilj hrvaške vlade, tako kot pridružitev schengenskem območju. Plenković se je doslej izogibal natančnejšim ocenam, kdaj naj bi Hrvaška poslala v zgodovino kuno in uvedla skupno evropsko valuto.

Med nagovorom na današnji konferenci o vplivu uvedbe evra na hrvaško gospodarstvo je izpostavil, da evro kot uradno valuto na Hrvaškem načrtujejo do konca mandata prihodnje vlade. Redne parlamentarne volitve na Hrvaškem je pričakovati jeseni 2020, kar pomeni, da je v normalnih političnih okoliščinah govora o jeseni 2024.

Kot najbolj zgodnji rok za uvedbo evra je omenil januar 2023, kar bo odvisno predvsem od izpolnjevanja kriterijev v okviru evropskega mehanizma fiksnih deviznih tečajev do evra ERM II. Hrvaška je članicam območja evra, Danski in ustanovam EU pismo o nameri za vstopu v ERM II poslala julija letos.

Vstop v mehanizem pričakuje v drugi polovici leta 2020, potem ko bo Hrvaška sklenila šestmesečno predsedovanje Svetu EU. Povprečno obdobje sodelovanja v ERM II je od dve leti in pol do treh let, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija