KAJ TOČNO POMENI DVODNEVNA OMEJITEV GIBANJA? Policija lahko uporabi prisilna sredstva

Slovenija

V okolici nekaterih objektov na območju Ljubljane, Bleda in kongresnega centra na Brdu pri Kranju bo danes in v sredo omejeno gibanje, je v današnji izjavi za medije opomnil Alojz Sladič z GPU. Policisti bodo nepoklicane osebe, ki se bodo tam nahajale, opozorili, v primeru neupoštevanja navodil pa lahko uporabijo tudi prisilna sredstva.

Vlada je namreč v luči napovedi novega množičnega protesta pred vrhom EU-Zahodni Balkan na ponedeljkovi dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

Kot je danes pojasnil Sladič iz sektorja splošne policije Generalne policijske uprave (GPU), odredba pomeni, da se na določenih objektih omeji ali pa prepove dostop vsem nepoklicanim osebam. Ti kraji so označeni s policijskimi trakovi, tam so prisotni policisti. Če se bodo na teh krajih znašle osebe, ki tam ne smejo biti, jim bodo policisti povedali, da se tam ne smejo nahajati in jih bodo usmerili na najbližjo pot, po kateri lahko zapustijo kraj.

Če osebe navodil policistov ne bodo upoštevale, jim lahko policisti ukažejo, da kraj nemudoma zapustijo, prav tako lahko uporabijo prisilna sredstva, je dodal.

Zaradi omejitve gibanja pričakujejo tudi občasne zastoje v prometu.

Po njegovih navedbah omejeno gibanje na določenih območjih sicer ne bo predstavljalo posebne ovire za vsakodnevno gibanje ljudi, med drugim tako poti do vrtcev in šol ne bodo ovirane. Zaradi zaprtja pa se lahko zgodi, da bo prihajalo do občasnih zastojev v prometu, zato prosijo za strpnost.

Sladič ob tem vsem svetuje, da spoštujejo vsa navodila policistov.

Policisti bodo med obiskom delegacij na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa, pa tudi urejali promet tudi na vseh večjih križiščih. "Varovanim osebam bomo zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet. Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila," je razvidno s spletne strani policije.

Omejitev velja na širšem območju Ljubljane za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in vozila, ki prevažajo nevarno blago.

Ob tem voznike opozarjajo, da se morajo ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone, ki so označena z rdečimi in modrimi lučmi, ustaviti, se po možnosti umakniti z vozišča ter varovani koloni omogočiti neoviran in prost prehod. Z vožnjo lahko nadaljujejo takoj, ko se mimo zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z rdečo in modro lučjo, oziroma ko to dovolijo policisti, ki bodo urejali promet v križišču, so še navedli.

Odredba velja danes do srede do polnoči z namenom zagotovitve varne izvedbe policijskih nalog, je še dodal. Pričakujejo sicer, da bi lahko bila preklicana že v sredo popoldan.

Ukrep sicer ne sme trajati največ sedem dni, z izvajanjem ukrepa pa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen, piše v zakonu. Sklep vlade o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda je bil že objavljen v uradnem listu, veljati je začel danes.

Na proteste, na katerih so v minulih treh tednih, sicer ob sredah, nasprotniki pogojev PCT pozivali vlado k odstopu zaradi omejevanja pravic, sicer znova vabi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. Minulo sredo so v Ljubljani za nekaj časa tudi blokirali promet na večjih cestah, tudi na ljubljanski obvoznici, policija pa je proti protestnikom uporabila vodni top in solzivec.

V torek 5.10.2021 bodo vse oči Evrope zaradi pomembnega zasedanja na Brdu uprte v Slovenijo. V torek 5.10.2021 bodo vse učke naših otrok uprte v nas. Ne bomo jih razočarali. Vsi skupaj se bomo v torek 5.10.2021 ob 15ih združili in združeni vstali. Zdaj ali nikoli! SVOBODA IN MOČ LJUDEM! #uporLJUDSTVA Če želite ta video deliti z nekom, ki nima FB računa, mu pošljite spodnjo povezavo na servis Rumble: https://rumble.com/vn8fqj-zdaj-ali-nikoli.html

Objavil/a Resni.ca dne Sobota, 02. oktober 2021

Stevanović je na družbenih omrežjih napovedal, da bo protest danes potekal ob 15. uri v središču Ljubljane. Prav tako so v stranki Resni.ca napovedali, da bodo danes podali pritožbo na upravno sodišče, saj je po njihovi oceni vladni sklep o omejitvi gibanja nezakonit in neustaven.

Zober odredbo, ki je dokončna, je namreč dopustno vložiti tožbo na upravno sodišče, ki o njej odloča prednostno. Tudi vrhovno sodišče o morebitni pritožbi zoper sodbo upravnega sodišča odloča prednostno, še navaja zakon o nalogah in pooblastilih policije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija