VLADA OMEJILA GIBANJE: Podobne ukrepe so sprejeli leta 1989, da bi preprečili miting resnice Slobodana Miloševića

Slovenija

Vlada je v luči napovedi novega množičnega protesta in pred vrhom EU-Zahodni Balkan na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

V Slovenijo namreč v torek prihajajo voditelji držav EU in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju. V torek bo neformalna večerja voditeljev članic EU, vrh EU-Zahodni Balkan pa v sredo. Medtem stranka Resni.ca napoveduje nove množične protivladne proteste, njen predsednik Zoran Stevanović pa je namignil tudi na možne blokade cest. Minulo sredo so protestniki na shodu, na katerega je vabila ta stranka, v Ljubljani za nekaj časa blokirali promet celo na ljubljanski obvoznici, policija pa jih je nato razgnala z vodnim topom.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije v 9. členu predvideva, da lahko vlada ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda na predlog ministra za notranje zadeve naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme trajati največ sedem dni, z izvajanjem ukrepa pa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen, piše v zakonu. Sklep vlade o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda je bil že objavljen v Uradnem listu, veljati bo začel v torek. Omejitve gibanja naj bi glede na sklep vlade veljala v torek in sredo.

Odredba je dokončna. Zoper odredbo je dopustno vložiti tožbo na upravno sodišče, ki o njej odloča prednostno. Tudi vrhovno sodišče o morebitni pritožbi zoper sodbo upravnega sodišča odloča prednostno, še navaja zakon. Omenjeni člen zakona bo predvidoma aktiviran prvič v samostojni Sloveniji. Vlada bo sklep objavila v uradnem listu.

Gre za podobne ukrepe, ki jih je država sprejela leta 1989, da bi preprečila miting resnice Slobodana Miloševića v Ljubljani, poroča spletni portal Siol.

Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede pa je za portal MMC Radiotelevizije Slovenija dejal, da mora vlada ob aktivaciji navedenega zakonskega člena dokazovati veliko verjetnost (zdaj, zdaj se bo zgodilo ...) hujših kršitev javnega reda. "To enostavno pomeni dokazovanje, da je situacija tako resna, da policija z moštvom in sredstvi, ki jih ima na razpolago, brez aktivacije tega ukrepa ne more vzpostaviti reda, skoraj zagotovo pa se pričakujejo hujše eskalacije," je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  06 .10. 2021 ob  06: 18
vseved JJ diktatira
kokodek |  05 .10. 2021 ob  09: 31
sklicatelj protestov je menda podtaknjenec marešalota
vseved |  05 .10. 2021 ob  09: 14
-1
žalost, da vam en Stevanović diktira kje boste imeli miting!
Ištrijan |  05 .10. 2021 ob  08: 04
Iskreno upam, da tudi ON konča tako kot je Milošević. Zasluži si vse slabo na svetu, gledo na to kar dela narodu in državi.
kokodek |  05 .10. 2021 ob  07: 53
haha, marešalo je vedno bolj srečen, vse je kot v njegovih mladih časih, ko je bil zagret komunist
Martin Kacur |  04 .10. 2021 ob  20: 57
Zamenjajmo narod