KAJ SE JE ZARES DOGAJALO V MENGŠU? Kroži zapis, ki tragičen dogodek opisuje povsem drugače, se bodo vmešali odvetniki?

Kronika

Tragični dogodek v Mengšu še naprej buri duhove. Po sproženi peticiji proti usmrtitvi psa je tokrat je svojo zgodbo na družbenem omrežju Facebook delil eden izmed domnevno prisotnih, a naj bi bila ta kasneje izbrisana. Iz zgodbe izhaja, da pes ni bil ničesar kriv in da deklica ni umrla zaradi ugriza. Zapis se sedaj bliskovito širi, med drugim pa so se, kot že večkrat poprej, nanj odzvali tudi v društvu Srce za bulle. Glede na zgodbo se mnogi sprašujejo, kaj se je tistega dne pravzaprav dogajalo v Mengšu?

Fotografija je simbolična.

Kot izhaja iz izjave osebe, ki je prvotno objavila zapis, a naj bi ga kasneje zaradi pritiskov izbrisala, je policija glede tragičnega dogodka posredovala napačne podatke. Kolikor je moč razbrati iz zapisa, naj bi pes 8-letnico oprasnil in podrl vznak, pri čemer naj bi izgubila zavest. Reševalci naj se na klic ne bi odzivali, klicali naj bi jih štirikrat, a po njegovih besedah stanja niso jemali resno. Ko so reševalci prišli na kraj dogodka, naj bi bila deklica še živa, vendar naj bi reševalca zaradi premalo opreme klicala dodatno pomoč, a druga ekipa naj bi zaradi napačnih informacij zašla in zamudila še dodatnih deset minut.

Po prvem klicu naj bi vse skupaj trajalo približno pol ure, skupaj pa naj bi zamudili 40 minut. Med tem naj bi omenjeni moški, ki je zgodbo delil, deklico ves čas oživljal, zraven naj bi bil tudi po prihodu reševalcev.

Kot je zapisal, jo je oživljal uro in pol, po tem, ko naj bi ga reševalci poslali stran, pa je deklica "v njihovih rokah" v roku pol ure umrla. Kot navaja, je zdravnik dejal, da je do tega prišlo zaradi zadušitve z lasmi, ki jih je pogoltnila in zaradi notranjih krvavitev. Zatrjuje pa tudi, da policija ni dala natančnih podatkov javnosti.

Pes naj bi bil v tem času na razdalji 50 centimetrov in naj bi ob nezavestni deklici stokal. Kot je moč razbrati, naj bi deklica k njemu pristopila z brokolijem in mu dejala naj leže, vendar pes tega ni bil navajen in je razumel, kot da nad njim maha s palico, zato naj bi se branil. "Sedaj ni ne deklice ne psa, dal sem vse od sebe, da bi jo oživel, nezavestnico 8-letno Ano. Vsa moja družina sočustvuje z njenimi starši, naj najde božji mir," je še zapisal.

Zapis, ki se je bliskovito razširil po družbenem omrežju

Odzvali so se tudi v društvu Srce za bulle. Kot pravijo, "zapisnik potemtakem ni verodostojen, če v poročilu ni zapisana izjava od prvega na kraju". "Izjava se vedno vzame od prve osebe na kraju dogodka, ali pač je tu drugače," se sprašujejo.  

Obregnili so se tudi ob včerajšnje "nebuloze", kot so označili besede strokovnjakinje za prevzgojo psov Alenke Klemenčič Holynski v včerajšnji oddaji Svet na Kanalu A.

Spomnimo, strokovnjakinja, ki se je v Sloveniji prva začela ukvarjati s prevzgojo psov, je v včerajšnji oddaji pojasnila, da so po takšnih dogodkih travmatizirani tudi psi "in pes, ki je doživel tak velik šok, kakršnega je doživel ta, mislim, da se bo vsakič, ko bo nekega otroka zagledal, spomnil tega dogodka, šel v krč in ne bo dobro z njegovo psiho", pritrdila pa je tudi, da bi v takšnem primeru lahko tudi ponovno napadel.

V društvu Srce za bulle kritični do izjave strokovnjakinje

V društvu pa se z besedami strokovnjakinje očitno ne strinjajo, saj naj bi po njihovih besedah omenjena že "dostikrat s svojimi izjavami diskriminirala pasme, kot so bulli in podobni", očitajo pa ji tudi, "da Rona ne pozna". Njene besede so označili za nesmiselne, saj naj bi tisti, ki imajo z Ronom, ki se trenutno nahaja v azilu, stik, dejali, da je "čisto nekonflikten in vesel kuža".

Njihova objava v omenjeni skupini na Facebooku pa je sprožila plaz komentarjev. Mnogi se sprašujejo, zakaj se oseba, ki naj bi bila prisotna ob dogodku, ne izpostavi, spet drugi zatrjujejo, da pes otroka ne napade "kar tako" ter da naj bi deklica storila nekaj, kar ga je prestrašilo.

Kot pa je še v komentarju napisala administratorka skupine Maja Tomazin, je "ogromen pritisk odgovornih reševalcev in policije na vse priče dogodka" in da "si prikrivajo lastno rit". Kot je razvidno iz komentarjev, pričakujejo tudi ponoven odziv Alenke Klemenčič Holynski na njihov zapis.

Kot kaže, so nekateri pripravljeni zgodbo peljati še dlje. Se bodo vmešali tudi odvetniki? Eni izmed članic Facebook skupine Društvo srce za bulle je očitno uspelo najti "odvetnico, ki je pripravljena lastniku Arona pomagati pri reševanju te tragedije". Kot je zapisala, mora nekdo govoriti z lastnikom, pomagali pa jim bodo kriti tudi stroške odvetnika, tudi z zbiranjem prispevkov. "Lastnik mora samo podpisati pooblastilo odvetnici," navaja. "Čas se nam izteka. V soboto ima tretji pregled za steklino," je še zapisala. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  24 .03. 2021 ob  15: 32
ma ne razumem ,zakaj policija daje v javnost napačne podatke nesreče, še predno so sigurni ...naj napišejo kar vedo in je resnično in da je preiskava še v teku
Lili |  24 .03. 2021 ob  15: 26
AHA
Artu |  24 .03. 2021 ob  14: 05
12
Izvedenec medicinske stroke lahko potrdi vzrok smrti zadusitev z lasmi oz ugrizi psa kot navaja clanek. Za taka vprasanja obstajajo izvedenci.
bubobubo |  24 .03. 2021 ob  14: 03
17
je kar za verjeti tej zamolčani verziji,......če so res zatajili reševalci in je sedaj vsa teža padla na nesrečnega psa, ki pa očitno ni sam kriv za vso to tragedijo, je potrebno še enkrat podrobno ugotoviti potek dogodkov in ne kar nekaj povprek pisati in obtoževati