EVAKUACIJA SE BO ZAČELA OKOLI 14. URE: Kaj je presenetilo izkušena jamska vodnika?

Kronika

Evakuacija petih ljudi, ki so v Križni jami ujeti od sobote popoldne, se bo po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana začela okoli 14. ure. Šestan je v pogovoru za STA dosedanji potek reševanja ocenil za dobrega. Tričlanska družina in dva vodnika so ujeti zaradi visokega vodostaja, približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo.

Jutro prinaša pozitivno informacijo, voda V Križni jami je tekom noči upadala, v tem trenutki je bilo mogoče že priti s...

Posted by Jamarska reševalna služba on Nedjelja, 7. januar 2024.

Po Šestanovih navedbah je voda, ki je povzročila visoki vodostaj, prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika. "Ko so se ujeti vračali iz jame, so ugotovili, da je jama delno zalita, zaradi česar so se umaknili na varno mesto," je povedal.

Jamarsko reševanje - ujetih je 5 oseb v Križni jami V jami Križna jama je na 2,1 km od vhoda v jamo trenutno ujetih 5...

Posted by Jamarska reševalna služba on Nedjelja, 7. januar 2024.

Že v soboto popoldne je stekla reševalna akcija, doslej pa se je do ujetih prebilo več ekip potapljačev, ki so jih oskrbeli z vsem potrebnim.

Peterica je sicer na varnem, v ogrevanem bivaku na skalni polici približno deset metrov nad vodo, imajo hrano, topla oblačila in gorilnike, njihovo stanje pa je po zadnjih poročilih jamarsko-potapljaške ekipe stabilno.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  08 .01. 2024 ob  14: 35
Izkušena jamska vodnika.
Ali je pripravnik že izkušeni jamski vodnik?
manemebasat |  08 .01. 2024 ob  12: 28
“polnoletni otrok”? ? ? ? ?