V JAMI UJETA DRUŽINA IN DVA VODNIKA: Reševalci so jim postavili bivak, ki je tudi ogrevan

Kronika

Potapljači so ponoči prišli do petih obiskovalcev Križne jame, ki so v soboto tam ostali ujeti zaradi povečane količine padavin, in jim dostavili hrano. Kot je povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije (JZS) Igor Benko, so trije obiskovalci in dva vodnika na varnem in nepoškodovani. Počakati bo potrebno le, da začne voda upadati.

V soboto se je v Križno jamo odpravila na ogled družina s tremi člani, v znano turistično jamo pa sta jo odpeljala dva vodnika. Obiskovalci jame so stari med 22 in 58 let. V času njihovega obiska je začela voda naraščati, tako da se niso mogli več vrniti do vhoda. Križno jamo je mogoče obiskati le s čolnom, saj po njej teče reka Bloščica.

Ker obiskovalcev jame do 15. ure ni bilo iz jame, so o tem obvestili center za obveščanje, ta pa je aktiviral jamarsko reševalno službo pri JZS, je povedal vodja intervencije Luka Zalokar. V jamo so se nato odpravili jamarski potapljači in našli obiskovalce slaba dva kilometra od vhoda v jamo pod Križno goro.

UJETIM V KRIŽNI JAMI USPEŠNO NUDIMO POMOČ V soboto, 6. januarja se je izvedel turistični ogled Križne jame, kjer sta...

Posted by Štab Civilne zaščite za Notranjsko on Sunday, January 7, 2024

Ugotovili so, da so obiskovalci nepoškodovani in da so se umaknili na varen kraj, kjer imajo upravljavci jame že pripravljeno varno točko v primeru podobnih dogodkov. Jamarski reševalci so jim postavili bivak, ki je tudi ogrevan. Obiskovalci in vodnika morajo tako le še počakati na to, da bo nivo vode začel upadati.

Kot je še povedal Benko, so v nenehnem stiku z dežurnim hidrologom. Po prvih predvidevanjih naj bi voda začela upadati že danes popoldne, ko se bodo začele spuščati temperature. Lahko pa bi trajalo tudi več dni, da bo pot iz jame ponovno varna.

V reševalni akciji trenutno sodeluje 35 jamarskih reševalcev in osem potapljačev iz celotne Slovenije, pri delu jim pomaga tudi 11 gasilcev in člani civilne zaščite. Do ujetih v jami se bodo reševalci ponovni odpravili preko dneva, saj je pot do njih naporna in traja nekaj ur.

Križna jama je 8273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Spada med odprte jame z nadzorovanim vstopom in turistične jame. Značilnost jame je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo. Križna jama je po biološki raznolikosti četrti največji poznani jamski ekosistem na svetu. Je ena najlepših in najbolje ohranjenih jam na svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija