Italijanska vlada dobila zaupnico senata

Italijanski senat je v torek zvečer potrdil predlog proračuna za prihodnje leto in s tem izglasoval zaupnico vladi premiera Enrica Lette. Za proračun je glasovala večina senatorjev, kljub temu da mu je podporo odrekla stranka Naprej, Italija nekdanjega premiera Silvia Berlusconija, ki je s tem tudi potrdila najavljen odhod iz vladajoče koalicije.

Za proračun je glasovalo 171 senatorjev, proti njemu pa 135. Vlada je dobila potrebno večino glasov s podporo senatorjev, ki so zapustili Berlusconija in pod vodstvom notranjega ministra Angelina Alfana ustanovili stranko Nova desna sredina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letta je na glasovanje o proračunu vezal zaupnico, da bi tako pospešil sprejetje proračuna, ki ga mora parlament potrditi še pred koncem leta.

Berlusconijeva stranka naznanila odhod iz koalicije

Berlusconijeva stranka je v torek napovedala, da bo glasovala proti predlogu proračuna in naznanila tudi svoj odhod iz koalicije. Ta bo kljub temu lahko nadaljevala z delom, čeprav bo imela v senatu tesnejšo večino, v spodnjem domu parlamenta pa bo še naprej uživala prepričljivo podporo.

Odločitev je Naprej, Italija sprejela pred za danes predvidenim glasovanjem o izključitvi Berlusconija iz senata. Ta mu grozi zaradi pravnomočne obsodbe na štiriletno zaporno kazen v primeru Mediaset.

Podlaga za sredino glasovanje je lani sprejet protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu ali kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconi in njegovi zavezniki trdijo, da zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred njegovo uveljavitvijo.