INTERVENTNA SANACIJA NA MARKOVCU SE NADALJUJE: Ni nevarnosti, da bi plaz premaknil celotne objekte

Koper

Na območju Ceste na Markovec se nadaljuje interventna sanacija zemeljskega plazu, hkrati pa pripravljajo dokumentacijo za trajnejšo sanacijo, je danes pojasnil vodja oddelka za zaščito in reševanje na koprski občini Igor Rakar. Medtem se je 16 stanovalcev, ki so jih zaradi plazenja razmočene zemljine evakuirali, že v soboto vrnilo na svoje domove.

Izkazalo se je namreč, da ni nevarnosti, da bi plaz premaknil celotne objekte oz. ogrozil njihovo stabilnost. Kvečjemu bi zemlja lahko kje poškodovala zidove stavb ali vdrla skozi katero od oken, je navedel Rakar.

Vse od prejšnje srede, ko so iz previdnosti iz osmih stanovanj začasno evakuirali skupno 16 stanovalcev, pa izvajajo nujna interventna dela na plazu. Vodja oddelka za zaščito in reševanje je ocenil, da bi do petka lahko vzpostavili takšno stanje, da bo mogoče za nekaj mesecev počakati na resnejše posege oz. trajno sanacijo, za katero že pripravljajo potrebno dokumentacijo.

Nujna dela, ki še potekajo, so vezana predvsem na odstranjevanje zemljine, ki se je naslonila na nekatere stanovanjske objekte. Pri tem morajo paziti predvsem na to, da ne bi destabilizirali zemljine, sicer pa odstranjujejo tudi manjše skale, ki bi se lahko zakotalile v objekte, in nevarno drevje. V okviru trajnejših posegov pa bo potrebno sanirati celotno brežino, je še dodal Rakar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija