V KOPRU ODPRAVLJAJO POSLEDICE NEURJA: Evakuirane stanovalce je občina nastanila v hotelu (FOTO)

Kronika

Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencija RS za okolje reke v slovenski Istri, ki so ponoči poplavljale v večjem obsegu, že počasi upadajo, vendar še poplavljajo. V spodnjem toku Dragonje, na območju Sečovelj, se poplavljene površine še ohranjajo. Gladina morja bo v četrtek zjutraj ponovno izraziteje povišana. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini okoli 30 cm, predvidoma med 6. in 8. uro. Cesti od Seče in Dragonje proti Sečovljam sta zdaj ponovno odprti, poroča prometnoinformacijski center.

Foto: Gaja Colja

Na cesti Koper-Dragonja je zaradi zemeljskega plazu polovična zapora pri odcepu za Grintovec, na glavni cesti Izola-Jagodje pa je zaradi poplavljenega cestišča močno oviran promet proti Izoli.

Intervencije se vrstijo že od včeraj

Ob 2.14 so na območju Kopra imeli že 59 različnih intervencij. Aktivirani so bili tako poklicni koprski gasilci kot prostovoljni gasilci Obalne gasilske zveze, na terenu jih je bilo samo prostovoljnih 64 z 19 vozili.

Foto: Gaja Colja

Vodo je bilo potrebno črpati iz 25 objektov, v okolici 20 objektov je bilo treba postaviti protipoplavne vreče. Najhuje je bilo v okolici Partizanske in Vanganelske ceste. Na Cesti na Markovec se je med stanovanjskima blokoma utrgal zemeljski plaz v obsegu okoli 40 kubičnih metrov, ki je skupaj z drevesi zgrmel na cesto. Domačini pravijo, da je bilo slišati kot potres. Pri tem se je drevo nevarno naslonilo na plinohram. Poškodovana je javna razsvetljava.

Zaradi zdrsov plazov so zaprte oziroma težko prevozne stara Šmarska cesta, cesta Šmarjami in Grinjanom, cesta med Babiči in Pomjanom ter cesta med Škocjanom in Tribanom. V semedelskem mandraču so gasilci in delavci Marjetice Koper zaradi visoke gladine morja reševali plovila, ki so zajemala vodo.

V Izoli je morje že včeraj popoldne prestopilo rob obalne črte in zalilo Veliki trg. Danes ponoči so morali posredovali na Kajuhovi in na dveh lokacijah v Kortah, kjer je bilo potrebno izčrpati vodo. Na cesto med Šaredom in Izolo se je usul zemeljski plaz.

Pestro je bilo tudi v Piranu, kjer je morje že včeraj popoldne zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje, Tartinijev trg je poplavila meteorna voda. V Seči je podrto drevo oviralo dostop do stanovanjske hiše. Na občinski civilni zaščiti so bili celo noč pokonci, vendar se razmere za zdaj še ne umirjajo. Še vedno dežuje in vode derejo preko robov. Tako je zalilo cesto proti mejnemu prehodu Dragonja in je otežen prehod proti njemu, je pojasnil Zirnstein.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je okoli 6. ure morje poplavljalo v Piranu, vendar je to po besedah Zirnsteina trenutno najmanjša težava, ki so jo preprečili z namestitvijo baraž.

Na terenu je tudi koprski župan

V poznih večernih urah je poplavilo del Šalare, med večstanovanjskimi objekti na Cesti na Markovec se je sprožil plaz, gasilci in policisti so morali dopoldne evakuirati 16 stanovalcev. Že zjutraj je bil na terenu tudi koprski župan Aleš Bržan, so sporočili iz Mestne občine Koper.

Prav območju za bloki na Cesti na Markovec preti največja nevarnost, saj razmočena zemljina še naprej plazi, drevesa in vejevje so poškodovali in razbili nekaj oken, zato so morali policisti in gasilci nemudoma evakuirati 16 stanovalcev iz osmih stanovanj. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste stanovalce, ki začasnega prebivališča nimajo, je koprska občina nastanila v hotelu.

"Vsi stanovalci so na varnem, plazenje spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo, h kateri bo občina pristopila takoj, ko bo možno," je ob tem povedal vodja Oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Koper Igor Rakar. Na Markovcu bodo pristojne službe že danes izpeljale najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu in območje skušale zaščititi pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno.

Začasno je na delu neprevozna tudi stara Šmarska cesta, kjer delavci družbe CPK že odstranjujejo posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje, za promet pa so delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan–Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti za Paštoran in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa povzročajo težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer upravljavci nanose sproti odstranjujejo.

Neurje je sicer ponoči zalivalo kleti, garaže in stanovanjske objekte, gasilci so v večini primerov črpali vodo, da bi preprečili hujši vdor v objekte, pa so na nižje ležečih območjih postavljali tudi protipoplavne vreče. V koprskem mandraču se je zaradi visoke plime odvezalo in potopilo nekaj plovil. Gasilci nekaj dodatnih intervencij pričakujejo tudi čez dan. Ker zemlja ponekod še vedno drsi, cestišča pa so poplavljena, na koprski občini občankam in občanom svetujejo, naj bodo še posebej pozorni. Zaradi slabše vremenske napovedi za prihodnje dni je pomembno samozaščitno ravnanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  09 .12. 2020 ob  15: 27
12
Na to, da so območja že sedaj preveč in napačno pozidana pa nobeden ne pomisli
solinar |  09 .12. 2020 ob  08: 18
11
Pa ni za to kriv dež, ampak neurejena kanalizacija, ki namaka teren pod cesto.
solinar |  09 .12. 2020 ob  08: 16
15
Cesta Seča korte je že tri dni zaprta zaradi plazu in udora pod cesto v Parecagu, pa nič o tem.
Kdaj se bo pristopilo k sanaciji. Kamioni ne morejo do nas. Čez
Izolo ne smejo zaradi omejitev. Občina, zmigaj se in obveščaj prebivalce.