IDEALNA KOLIČINA PROSTEGA ČASA ZA MAKSIMIRANJE SREČE: Raziskovalci imajo odgovor

Trendi

Ali je količina prostega časa povezana s stopnjo sreče? Vprašanje so proučevali psihologi Marissa A. Sharif, Cassie Mogilner in Hal E. Hershfield, ki so leta 2021 izvedli obsežno raziskavo na deset tisočih udeležencih. Zbrali so podatke o njihovi količini prostega časa in stopnji sreče ter prišli do nekaj ključnih spoznanj.

Raziskovalna ekipa je odkrila, da manj kot dve uri prostega časa na dan ni dovolj za občutek sreče. Udeleženci, ki so imeli manj kot dve uri prostega časa, so poročali, da so ves čas pod stresom. Preobremenjenost s službo, domačimi opravki, vzgojo otrok ali drugimi nalogami je negativno vplivala na njihovo dobro počutje.

Ni presenetljivo, da preobremenjenost vpliva na kakovost življenja. Morda bi si mislili, da več prostega časa pomeni večjo srečo, vendar to ni nujno res. Drugo spoznanje iz raziskave je, da več kot pet ur prostega časa na dan lahko povzroči občutek nekoristnosti in posledično zmanjša srečo. Presenetljivo je, da prekomerna količina prostega časa ni čarobna rešitev za srečo. Dobro počutje prinaša tudi občutek produktivnosti in doseganja ciljev, kar se ne doseže z nenehnim lenarjenjem na kavču, plaži ali pred ekrani.

Glede na zgornja spoznanja bi se lahko reklo, da je idealna količina prostega časa med dvema in petimi urami na dan. Vendar pa, kot so opozorili psihologi, je v tem primeru pomembna tudi kvaliteta prostega časa. Pomembno je, kako ta čas preživljate, poroča Psychology Today.

Če ste aktivni med prostim časom, se ukvarjate s športom ali prostovoljnim delom ter preživljate čas s tistimi, ki jih imate radi, lahko tudi več kot pet ur prostega časa prispeva k sreči. Upokojenci, ki se vključijo v prostovoljne ali druge dejavnosti, so srečnejši od tistih, ki prosti čas preživljajo sami in nimajo nobenih aktivnosti.

Poleg tega so počitnice, v sklopu katerih najdete pravo ravnovesje med počivanjem in aktivnostmi, kot so hoja, kolesarjenje, plavanje, potapljanje in podobno, bolj osrečujoče od tistih, kjer je poudarek samo na počitku. To pomeni, da je pomembno, da med prostim časom najdete smiselne in izpolnjujoče dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija