HRVATI BI IMELI EVRO: Danes uradno zaprosili za vstop v čakalnico

Svet

Hrvaška bo danes uradno zaprosila za vstop države v mehanizem fiksnih deviznih tečajev (ERM II), ki velja za neke vrste čakalnico za uvedbo evra, je hrvaški premier Andrej Plenković napovedal na današnji seji vlade. Minister za finance Zdravko Marić je dejal, da bo za vstop v mehanizem v letu dni treba uveljaviti 19 ukrepov.

Vlada je danes Marića in guvernerja hrvaške centralne banke (HNB) Borisa Vujčića pooblastila, naj pristojnim evropskim institucijam finančnim ministrom članic območja evra pošljeta pismo o nameri za vstop v omenjeni mehanizem fiksnih in nepreklicnih deviznih tečajev valut članic do skupne evropske valute.

Marić je dejal, da se bodo v pismu zavezali, da bodo v naslednjih 12 mesecih medresorsko uveljavili 19 ukrepov na šestih področjih. Navedel je, da bodo izvajali ukrepe na področjih ohranitve t. i. makroprudenčne stabilnosti oz. preprečevanja nastajanja tveganj v finančnem sektorju in gospodarstvu skozi prilagoditev denarne in fiskalne politike, krepitve sodelovanja z Evropsko centralno banko (ECB), izboljšanja zakonodaje za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, krepitve zmogljivosti za spremljanje statističnih kazalcev, boljšega upravljanja v javnem sektorju, posebej ko gre za podjetja z večinskim državnim deležem, ter izboljšanja poslovnega okolja na Hrvaškem v smeri davčnih razbremenitev podjetnikov in državljanov.

Plenković je dejal, da bodo postopki za uvedbo evra na Hrvaškem potekali nekaj let. Izpostavil je, da so vstopu države v ERM II naklonjeni vodilni ljudje v ECB, evroskupini in delovni skupini za evro, kot tudi aktualni vrh Evropske komisije na čelu s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ter podpredsednikom komisije, pristojnim za evro, Valdisom Dombrovskisom.

Hrvaški premier je sicer že prejšnji teden izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija prošnji Hrvaške za vstop v ERM II ugodila na srečanju med komisijo in vodilnimi hrvaškimi predstavniki 8. januarja 2020, ob hrvaškem prevzemu šestmesečnega predsedovanja Svetu EU. V Zagrebu menijo, da je realno pričakovati, da bodo kuno z evrom dokončno nadomestili leta 2024 ali 2025.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija