Hrvaška v izbiro koncesionarja za avtoceste

Svet

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je objavilo razpis za izbiro koncesionarja za avtoceste. Ta bi jih v upravljanje in vzdrževanje dobil za najmanj 30 let, v državni proračun pa bi vplačal skupaj približno 22,5 milijarde kun (okoli tri milijarde evrov). Zainteresirani se morajo na razpis prijaviti do 15. novembra.

Koncesionarja za upravljanje in vzdrževanje hrvaških avtocest, ki so v lasti javnega podjetja Hrvaške avtoceste (Hac) in Avtocesta Reka - Zagreb (ARZ), bodo izbrali na podlagi pogajanj s predhodno objavo. Ponudbe bodo na pristojnem ministrstvu javno odprli sredi prihodnjega meseca.

Kriterij za izbiro koncesionarja bo največje ponujeno nadomestilo za koncesijo. O koncesijskem obdobju med 30 in 50 let se bodo pogajali v drugi fazi pogajalskega postopka. Hrvaška vlada je poudarila, da koncesionar lahko dobi avtoceste zgolj v celoti, torej vseh 1024 kilometrov, ter da se ne bo pogajala le o koncesijah za določene odseke, ki so najbolj dobičkonosni.

Čeprav je oddajanje avtocest v koncesijo poteza, s katero namerava vlada krpati luknjo v proračunu, ki bo prihodnje leto precej obremenjen z dospelimi dolžniškimi obveznostmi, je hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić v ponedeljek dejal, da je razpis "predvsem predstavitev infrastrukturnih potencialov Hrvaške kot dobre države za vlagatelje".

Omenil je, da bodo koncesionarja iskali tudi za letališča v Osijeku in na otoku Krku, tako kot vlagatelje že iščejo za pristanišči Reka in Ploče.

Sindikat cestarjev je že pri napovedi oddajanja preostalih avtocest v koncesijo zagrozil, da bo po razpisu začeli zbirati podpise za referendum proti vladni potezi.

Hrvaška je v koncesijo že oddala dobrih 200 kilometrov avtocest, pri čemer je obdržala 49-odstotni delež. Francosko podjetje Bouygues ima 51 odstotkov v podjetju Bina Istra, ki od leta 1996 upravlja avtocestni ipsilon v hrvaški Istri. Koncesija bo potekla leta 2027.

Avstrijska družba Strabag pa je prevzela večinski delež v podjetju Avtocesta Zagreb - Macelj (AZM) leta 2003, ko je podpisala koncesijsko pogodbo za 28 let.