Orkanski veter povzroča težave na Hrvaškem

Svet

Močno neurje z orkanskim vetrom je ponoči zajelo severno obalo in zahodne celinske dele Hrvaške. Na mostu, ki povezuje otok Krk s celino, so davi zabeležili udar burje s hitrostjo 226 kilometrov na uro. Zaradi vetra so zaprti nekateri odcepi na avtocestah proti hrvaški obali, neurje povzroča težave v prometu tudi v Zagrebu.

Burja na severnem Jadranu, posebej na nekaterih delih pod Velebitom, ima značilnosti orkanskega vetra, saj sunki vse pogosteje presegajo 200 kilometrov na uro, poroča vremenarski spletni portal crometeo.hr. Močan veter spremlja dež, medtem ko je vrhove hrvaških gora pobelil sneg.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je v nedeljo razglasil rdečo in oranžno stopnjo nevarnosti za severni Jadran in zahodne dele države ter posvaril prebivalce, naj bodo previdni zaradi težav, ki jih lahko povzroči močan veter. Radio Reka je neuradno poročal, da sta bili v neurju pri šoli v Opatiji poškodovani dve deklici.

Vremenska napoved kaže, da se bo neurje še danes dopoldne umirilo.

Na Reki je burja odkrivala strehe, ruvala drevesa, prekinjala električno napeljavo in premikala zabojnike za smeti, poroča Novi list na svoji spletni strani. Podobno je tudi v Zagrebu, kjer imajo težave tudi v javnem avtobusnem prometu. V hrvaški prestolnici so gasilci ponoči in davi zaradi neurja posredovali približno stokrat.

Veter je med drugim poškodoval poslopje nekdanjega parnega mlina v središču Zagreba, ki je zaščiteni kulturni spomenik. Ker obstaja možnost, da bi se del poslopja zrušil, območje varujejo policisti in gasilci.

Močne sunke severnega vetra, ki presegajo 90 kilometrov na uro, so zabeležili tudi v Krapini in Križevcih, medtem ko je v Splitu jugo presegel 70 kilometrov na uro, je še poročal crometeo.hr.