HRVAŠKA S PESMIJO ZA EUROSONG DVIGUJE PRAH: Let 3 v Angliji kot "zibelki ironije in humorja" ne pričakuje težav (VIDEO)

Svet

Hrvaško bo na Eurosongu v Liverpoolu maja zastopala reška skupina Let 3, ki je na nacionalnem glasbenem tekmovanju Dora v soboto v Opatiji zmagala s pesmijo Mama ŠČ. Hrvaška publika in stroka sta pesem sprejeli s pohvalami, nekateri srbski mediji pa so se nanjo odzvali kritično, ker da se norčuje iz pregona Srbov med operacijo Nevihta.

Skupina Let 3 se je na Doro, prireditev, na kateri Hrvaška izbira svojega predstavnika za pesem Evrovizije, pripeljala s traktorjem, na katerem sta bili izpisani črki ŠČ. Po pisanju srbskega režimskega časnika Informer so njihovo potezo mnogi razumeli kot norčevanje iz "pregona 250.000 Srbov v operaciji Nevihta".

V Srbiji operacijo Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem, obravnavajo kot največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, ko naj bi bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 200.000 Srbov. Srbi so Hrvaško večinoma zapustili z lastnimi avtomobili in traktorji, ki so po pisanju Informerja postali simbol njihovega pregona. Po podatkih hrvaških virov je v času operacije Nevihta državo zapustilo okoli 90.000 hrvaških Srbov.

Večji del hrvaške javnosti je pesem razumel kot kritiko na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina. Tako meni tudi profesor z zagrebške fakultete za politične znanost Hrvoje Cvijanović. "ŠČ pesem Let 3 o putinovski (Materi) Rusiji je najprimernejši estetsko-glasbeni hrvaški odgovor za pesem Evrovizije na trenutno rusko agresijo," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

"Mati Rusija ljubi bedaka - Putina - malega krokodilskega psihopata, ki grozi z armagedonom, zaradi katerega mali človek odhaja v vojno. Tako približno to vidijo Let 3, edini na hrvaški sceni, ki so na simbolično-sarkastičen način opevali rusko agresijo, ki oblikuje usodo Evrope," je pojasnil Cvijanović. Izpostavil je, da so se Let 3 v enem od intervjujev v televizijskem studiu pojavili z raketami, na katerih je pisalo Lenin, in izjavili, da je Putin primer "bahača, ki misli, da je planet njegova igračka".

ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj (“Majci”) Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za...

Posted by Hrvoje Cvijanovic on Saturday, February 11, 2023

Člani skupine Let 3 ugibanj, ali s pesmijo Mama ŠČ kritizirajo Putina, niso komentirali.

Pevec zasedbe Zoran Prodanović - Prlja je za hrvaško nacionalno televizijo HRT napovedal, da bodo v Liverpoolu "nihče drug kot Let 3" in da v Angliji kot "zibelki ironije in humorja" ne pričakuje težav.

Urednik Dore 2023 Tomislav Štengl je za HRT menil, da so Let 3 že sami pokazali, v katero smer bodo šli. To, kaj bodo lahko izvedli na Eurosongu, pa bodo po njegovih besedah še videli.

Zmago Let 3 so pozdravili številni hrvaški glasbeniki, med njimi tudi Toni Cetinski, ki je na Dori letos nastopil v zabavnem delu programa. "Let 3 se bo zagotovo dobro vklopil v cel cirkus," je dejal za HRT.

V soboto je svojega predstavnika na Eurosongu dobila tudi Italija, potem ko so v Sanremu razglasili zmagovalca festivala italijanske popevke. Slovenijo bo zastopala skupina Joker Out s skladbo Carpe Diem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija