HIŠNI LJUBLJENČKI NAJ BI BILI PRED KORONAVIRUSOM VARNI: A vseeno so potrebni določeni preventivni ukrepi

Slovenija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da ne obstajajo dokazi o tem, da se psi ali mačke lahko okužijo z novim koronavirusom. Po navedbah mednarodne veterinarske organizacije tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Znanstveniki domnevajo, da se je novi koronavirus z netopirja prenesel na luskavce in z njih na ljudi. Genetsko je bolj soroden virusu SARS kot virusu MERS. Družina do sedaj znanih koronavirusov se deli na alfa in beta koronaviruse, ki običajno okužijo sesalce, medtem ko gama in delta koronavirusi okužijo ptice in ribe.

Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni tudi pri hišnih ljubljenčkih, npr. psih in mačkah. Najpogosteje povzročajo prehodne driske pri psih, običajno brez drugih znakov bolezni, navaja Nataša Tozon iz Veterinarske fakultete v Ljubljani.

Pri mačkah se redko pojavi infekcijsko vnetje potrebušnice, ki ga povzroča mutirana oblika mačjega koronavirusa. Zboli pet do 10 odstotkov okuženih mačk, navaja NIJZ na svoji spletni strani.

V ZDA je na voljo cepivo za pse, ki ščiti pred okužbo s koronavirusi, ki povzročajo okužbe črevesja. Cepivo v Evropi ni registrirano in ne varuje pred okužbami z novim koronavirusom, ki se je v začetku leta pojavil na Kitajskem. Mednarodna veterinarska organizacija za male živali tudi ne priporoča preventivnega cepljenja psov zaradi pojava novega koronavirusa.

Mednarodna veterinarska organizacija navaja, da trenutno ni dokazov, da se hišni ljubljenčki ali druge domače živali lahko okužijo z novim koronavirusom. Tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi. Do takšnih ugotovitev si prišli tudi v Centru za nadzor bolezni v ZDA in Javnem zdravju Anglije, navajajo na NIJZ.

Znane in opisane so okužbe z drugimi, do sedaj znanimi koronavirusi, zato se svetuje, naj se oseba, ki preboleva akutno okužbo dihal, izogiba stikom z domačimi živalmi. Če pa je hišni ljubljenček zbolel in bil v stiku z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom, naj lastnik pokliče veterinarja in se z njim dogovori za obisk. Vsekakor pa naj z obolelim hišnim ljubljenčkom ne obišče ambulante za živali, ne da bi se prej posvetoval z osebjem ambulante, še svetuje mednarodna veterinarska organizacija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija