GROZLJIVI PRIZORI TIK ČEZ MEJO: Ogromen oblak dima se vidi tudi z naše obale, iz Rima priletel kanader (FOTO, VIDEO)

Kronika

Medtem ko se gasilci na goriškem Krasu v Sloveniji borijo z obsežnimi gozdnimi požari, je dopoldne zagorelo tudi na italijanski strani meje med Devinom in Sabliči v bližini Tržiča, poroča Primorski dnevnik. Na več mestih je oviran ali prekinjen železniški in cestni promet.

Zaradi obsežnega gozdnega požara, ki je dopoldne na več lokacijah izbruhnil med Devinom in Sabliči, je prekinjen železniški promet, navaja Primorski dnevnik. Gori na več lokacijah na goriškem in tržaškem Krasu.

Policija je na več odsekih zaprla nekatere lokalne in regionalne ceste, avtocestni odsek med Redipuljo in Moščenicami je zaprt v obe smeri, avtocesta pa je v smeri proti Benetkam zaprta že pri Sesljanu. Ogenj se namreč širi na obeh straneh avtoceste, s cestninske postaje pri Moščenicah so evakuirali osebje. Zaradi cestnih zapor v Tržiču nastajajo hudi prometni zastoji.

Pogled iz Izole. Foto: Facebook Vesna Vokač

Na slovenski strani meje je zaradi požara popolnoma zaprta cesta Miren-Kostanjevica. Okoli 12. ure je zagorelo tudi pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu lokacije, kjer so se gasilci z ognjem borili v petek. Ogenj se širi proti Italiji.

Foto: Facebook Jasmina Gorišek Šahini

Da se s požari spopadajo tudi na italijanskem Krasu, je za portal N1 potrdil vodja gasilske intervencije na slovenski strani Simon Vendramin: "Danes ne moremo računati na italijanske gasilce, ker se bodo verjetno ukvarjali s svojimi problemi."

Impressionante come avanza velocemente in zona Lisert Sabliči, con esplosioni di residuati bellici della Prima Guerra. A Duino e Medeazza l’incendio non si è propagato ed è stato subito domato, grazie anche al muretto di contenimento. Video dei volontari della PC di Doberdò Doberdob.

Posted by Vladi Pupo Mervic on Tuesday, July 19, 2022

Deželna agencija za okolje Arpa na Tržaškem v sodelovanju z gasilci in civilno zaščito izvaja monitoring zraka v okolici požarišča. Požar gasita tudi dva helikopterja in kanader, ki je priletel iz Rima, še poroča Primorski dnevnik.

Pogled z Debelega rtiča. Foto: Damjan Trajkoski

Prebivalce Sabličev so evakuirali. Požari, ki so v zadnjih urah zajeli več točk na goriškem in tržaškem Krasu, trenutno ne ogrožajo hiš, veliko pa je dima. Svoje domove bo moralo začasno zapustiti med 15 in 20 ljudi.

Pogled iz San Simona. Foto: Facebook Neli Galič

"Če bo zvečer situacija boljša, se bodo lahko vrnili na svoje domove," je za Primorski dnevnik povedal doberdobski župan Fabio Vizintin, ki je trenutno v Sabličih s predstavniki civilne zaščite, gasilci, karabinjerji, policijo in gozdnimi policisti.

Foto: Facebook Ti Na

Gasilci pred plameni kraškega požara branijo tudi več hiš v naselju Medeazza v bližini slovensko-italijanske meje. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so postavili obrambno črto tik pred mestom, pri čemer jim pomagajo prostovoljci.

Pri obvladovanju plamenov sodelujejo ekipe gasilcev iz celotne dežele Furlanije-Julijske krajine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija