VODJA NOČNE INTERVENCIJE POŽARA NA KRASU: "Vsi lahko le upamo, da je najhujše mimo" (FOTO)

Kronika

Z goriškega dela Krasa, kjer so od nedelje gasili obsežen požar, prihajajo spodbudne novice. Po besedah nočnega vodje intervencije Stanka Močnika je situacija na obsežnem požarišču povsem pod nadzorom, so zjutraj sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Kot so zapisali, je bila minula noč za številne gasilce bistveno manj stresna kot prejšnja. Nekaj manjših posameznih žarišč je sicer še bilo, a so gasilci s takojšnjimi akcijami preprečili morebitne nove izbruhe ognja. Ob tem jim je bila v veliko pomoč tudi narava, saj je veter povsem "obnemogel".

"Vsi lahko le upamo, da je najhujše mimo," so še zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko. Ob tem pa so opozorili, da je pred gasilci še veliko dela na terenu in seveda pozornega spremljanja stanja na skoraj 400 hektarih, ki jih je zajel požar.

Požar, ki je v nedeljo dopoldne izbruhnil na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je v noči na ponedeljek zaradi močne burje širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred prvimi hišami.

BONUS VIDEO: Sončna očala za 10 ali več 100 evrov?

Požar je v ponedeljek gasilo več kot 400 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Pomoč iz zraka je bila več kot dobrodošla, saj je na območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Danes bosta poveljniško mesto akcije gašenja požara na Krasu obiskala tudi predsednik republike Borut Pahor in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  19 .07. 2022 ob  11: 09
Bravo.
Imamo res dobre gasilce.

Ko bi ta nekulturna raja upoštevala priporočila gasilcev bi bilo veliko manj požarov.