GLEDATE V TELEFON MED HOJO? V tem mestu je to sedaj prepovedano

Svet

Mesto Yamoto na Japonskem je nedavno prepovedalo gledanje v telefon med hojo. S tem želijo oblasti opozoriti na nevarnosti, saj pešci med gledanjem v telefon ne vidijo dobro dogajanja v okolici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V predmestju Tokia so tako potnike na podzemnih železnicah presenetili plakati, na katerih opozarjajo na prepoved. Po zvočnikih pa so predvajali opozorilo: "Uporaba telefona med hojo je prepovedana. Prosim, uporabljajte telefon šele, ko se ustavite." Mesto ni uvedlo kazni za kršitelje, želijo pa s prepovedjo opozarjati na potencialno nevarnost, ko je nekdo osredotočen na ekran.

V raziskavi, ki jo je japonski mobilni gigant NTT Docomo izvedel pred leti, so ugotovili, da večina ljudi, ki gleda v telefon, ne pride čez cesto brez incidenta. Na primeru enega najbolj polnih križišč pri postaji Shibuya namreč dve tretjini udeležencev raziskave nista prišli na drugo stran ceste brez težav. Od tega se jih je okoli tretjina zaletela v drugo osebo, delež ljudi pa se je celo spotaknil in padel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija