FREKVENCA SRČNEGA UTRIPA: Kaj vam sporoča?

Trendi

Srce je osrednji aktiven organ v prsnem košu, odgovoren za oskrbo telesa s kisikom in odvajanje odpadnih snovi, ki zagotavlja optimalno prečrpavanje krvi z minimalno porabo energije. Frekvenca srčnega utripa je ključen pokazatelj zdravja. Preverite, kdaj je vaše bitje srca običajno in kdaj je čas za obisk strokovnjaka.

Normalna frekvenca srčnega utripa v mirovanju se običajno giblje med 60 in 100 utripi na minuto. Vendar pa se pri posameznikih s solidno telesno kondicijo ta številka lahko zniža. Srčni utrip ni le odziv na telesno obremenitev, temveč tudi na različne dražljaje, kot so jeza ali bolečina.

Ko sta srčni ritem in bitje srca nepravilna (tahikardija - prehitro bitje ali bradikardija - prepočasno bitje) govorimo o srčni aritmiji. Ta nenormalni srčni ritem je lahko reden ali nereden. Pogosti vzroki za aritmije so bolezni srca, zlasti bolezni koronarnih arterij, nepravilnosti v delovanju srčnih zaklopk in srčno popuščanje. V nekaterih primerih pa se motnje pojavijo brez očitnega razloga.

Palpitacije, občutek nepravilnega srčnega utripa, so odvisne od posameznika. Močne skrčitve srca, ki se pojavijo med različnimi dejavnostmi, lahko okrepijo zaznavanje srčnega utripa.

Nekatere vrste aritmij imajo le malo simptomov, vendar lahko vodijo do resnih težav, medtem ko druge povzročajo več simptomov, a ne nujno hujših zdravstvenih težav. Aritmije, ki vplivajo na črpalno zmogljivost srca, lahko povzročijo omotico, vrtoglavico ali celo izgubo zavesti, kar zahteva takojšnjo medicinsko pozornost.

Preverjanje srčnega utripa na različnih delih telesa ponuja dragocene informacije o učinkovitosti srca kot črpalke in kakovosti pretoka krvi v arterijah. Pri posvetu z zdravnikom opis simptomov pomaga pri postavljanju diagnoze. Podatki, ali bolnik dojema srčno bitje kot hitro ali počasno, redno ali neredno, ter prisotnost drugih simptomov, so bistveni za oceno zdravstvenega stanja.

Kdaj obiskati zdravnika?

- Pri zelo hitrem (nad 150 utripov na minuto) ali zelo počasnem utripanju srca (pod 50).

- Če je hitremu in nerednemu srčnemu utripu dodana bolečina v prsih in/ali težko dihanje.

- Če pride do izgube zavesti.

- Ob prisotnosti izjemno visokega ali nizkega krvnega tlaka.

- Če simptomi trajajo dlje časa in povzročajo nelagodje.

Kako poskrbeti za srce?

Razbremenite srce z vzdrževanjem zdrave telesne teže. Prilagodite svoje obroke, ohranite rednost in se izogibajte dolgotrajnemu postu. Hranite se z raznoliko prehrano, bogato z zelenjavo, sadjem, kompleksnimi ogljikovimi hidrati in nenasičenimi maščobami. V vsakdanje življenje vključite telesno aktivnost, saj krepi srčno mišico. Obenem ne pozabite na gibanje na prostem.

Če nenadoma občutite močno in hitro bitje srca, si pomagajte s pihanjem v prazno vrečko, nežnim pritiskom na zaprte oči in osvežitvijo obraza z mrzlo vodo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija