FRANCOZI IN GRKI V ZAOSTRITVE: PC pogoj, obvezno cepljenje in vrtoglave denarne kazni

Svet

Francoski parlament je v nedeljo dokončno sprejel zakon, ki uvaja potrdilo o cepljenju. Veljati bo začel čez nekaj dni, okoli 20. januarja. V skladu z zakonom bodo dostop do restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge imeli le cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki. V Grčiji je od danes obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, starejše od 60 let. Tisti, ki se ne bodo cepili, bodo morali plačati sto evrov kazni mesečno. Zbrani denar bodo namenili bolnišnicam.

Za zakon v Franciji je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 215 poslancev, 58 jih je bilo proti, sedem pa vzdržanih.

Socialistični poslanci so medtem že napovedali, da bodo zadevo predložili ustavnemu svetu, da bi zagotovili spoštovanje temeljnih vrednot, kar bo uveljavitev zakona zamaknilo za nekaj dni.

Francoska vlada upa, da bo z uveljavitvijo potrdila o cepljenju omejila hitro naraščanje okužb s koronavirusom. V zadnjih dneh jih beležijo po 300.000 dnevno.

Potrdilo o cepljenju bo potrebno samo za starejše od 16 let, otroci, stari od 12 do 15 let, pa bodo morali predložiti dosedanje covidno potrdilo, ki ga oseba dobi, če je cepljena, prebolevnik ali testirana.

Cilj vlade je bil, da bi potrdilo uveljavili že s 15. januarjem, a je v parlamentu prišlo do zamud pri njegovem sprejemanju. Javnost in poslance je precej razburil tudi predsednik Emmanuel Macron s svojo nedavno izjavo, da želi z uvedbo potrdila kar najbolj zagreniti življenje necepljenim.

V Grčiji se je ukrep izkazal za uspešnega

Grške oblasti so ukrep sprejele novembra, po besedah premierja Kiriakosa Micotakisa pa je način, da se ljudje izognejo plačilu kazni, preprost, to je cepljenje.

Po oceni vlade se je ukrep že izkazal za uspešnega. Od najave pred šestimi tedni se je cepilo okoli 217.000 ljudi, starejših od 60 let. S tem se je stopnja precepljenosti v tej starostni skupini dvignila na 90 odstotkov.

Micotakis je v pogovoru za grško televizijo obenem izključil možnost uvedbe obveznega cepljenja za ostale starostne skupine, češ da za covidom-19 huje zbolijo v glavnem starejši ljudje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  17 .01. 2022 ob  11: 31
Grcija, zibelka demokracije je sla v kuraz!