FRANCOSKI PREDSEDNIK OČITNO BESEN NA NECEPLJENE: "Res jih želim raz****ti"

Svet

Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da želi ljudem, ki se nočejo cepiti proti covidu-19, kar se da otežiti življenje ter jih omejiti.

"Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti," je dejal v pogovoru za časnik Le Parisien, pri čemer je uporabil pogovoren izraz "emmerder", ki v francoščini velja za vulgarnega.

"In šli bomo do konca, to je strategija," je dejal ter pojasnil, da želi necepljenim kar najbolj omejiti udejstvovanje v javnem življenju.

"Ne bom jih zaprl ali na silo cepil. Treba pa jim je povedati, da od 15. januarja ne bodo več mogli v gostilno, na kavo, v gledališče ali kino," je dodal.

V Franciji je proti covidu cepljenega več kot 90 odstotkov odraslega prebivalstva. Na oddelkih intenzivne nege po Macronovih besedah 85 odstotkov postelj zasedajo necepljeni, zaradi česar prihaja do prelaganja operacij.

Iz pogoja PCT bi vzeli T

Macronove izjave prihajajo v času, ko v francoskem parlamentu poteka obravnava zakona, s katerim bi dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter javnega prevoza omogočili le cepljenim in prebolevnikom, ne pa tudi testiranim kot doslej.

V ponedeljek so sicer razpravo prekinili, v torek se je nadaljevala, davi zgodaj zjutraj, po objavi Macronovega intervjuja, pa so jo znova prekinili in se bo nadaljevala danes popoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsedujoči zasedanju Marc Le Fur je pojasnil, da razmere v skupščini ne omogočajo mirnega nadaljevanja razprave.

Vodja poslanske skupine desnih Republikancev (LR) Damien Abad je dejal, da so izjave predsednika neodgovorne in kažejo njegov otročji cinizem, predsednik stranke Christian Jacob pa je zatrdil, da ne bodo podprli zakona, katerega cilj je razburjati Francoze.

"Predsednik tega ne bi smel reči," je dejala vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen in Macrona obtožila, da želi iz nekaterih Francozov narediti drugorazredne državljane.

Skrajni levičar Jean-Luc Melenchon je izrazil osuplost. "Ali predsednik sploh ve, kaj govori," se je vprašal na Twitterju.

Medtem je tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal opozoril, da je sprejetje zakona nujno, saj je v francoskih bolnišnicah skoraj 20.000 covidnih bolnikov, v enem dnevu jih je umrlo skoraj 300. V Franciji so ob tem v torek zabeležili več kot 270.000 novih primerov okužbe, kar je nov rekord.

Macronove izjave prihajajo v času, ko se v Franciji že začenja predvolilni boj. Macron sicer uradno kandidature na aprilskih predsedniških volitvah še ni napovedal. V intervjuju za Le Parisien je pojasnil, da se želi potegovati za drugi mandat, a bo odločitev sporočil, ko bo prepričan o tem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .01. 2022 ob  16: 59
Vlada je sovraznik!
manemebasat |  05 .01. 2022 ob  12: 31
Pri nas ze imamo ta drugorazredni sloj drzavljanov. In slovenceljni so klonili tej diktaturi kot mali poslusni hlapci. Ogabno!