FORENZIČNA PREISKAVA OBREMENILA ORTOPEDA IZ VALDOLTRE: Na odmevnem sojenju poslušali prvi priči

Kronika

Na današnjem nadaljevanju glavne obravnave v korupcijski aferi v zdravstvu sta pred senat Okrožnega sodišča v Ljubljani kot prvi dve priči stopili izvedenki Nacionalnega forenzičnega laboratorija Uršula Rožanski in Špela Rome. Predstavili sta rezultate svoje grafološke analize rokopisov na nekaterih listinah, ki so jih zasegli v preiskavi.

Izvedenki sta analizirali na roko pripisane zabeležke na različnih listinah, ki naj bi dokazovale dajanje in sprejemanje podkupnin pri nabavah medicinskega materiala. Zabeležke namreč tudi navajajo, komu pripada delež od cene materiala in kolikšen naj bo ta delež. Iz nekaterih je tudi razvidno, ali naj se denar nakaže na bančni račun ali naj se izplača v gotovini.

Grafološka analiza je potrdila, da sta zabeležke pripisala tudi tedanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran in tedanja zastopnica Emporio Medicala, zdaj prokuristka v družbi Advanta Jana Šturm. Kot prejemnika deležev pa sta navedena tudi ortoped iz bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in tedanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović.

Omenjena četverica je tudi na seznamu 12 obtoženih v korupcijski aferi. Sicer je ključni očitek v 500 strani dolgi obtožnici, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, v nekaterih primerih tudi gotovino, za protiuslugo pa so še naprej naročali material pri določenem dobavitelju.

Javna sredstva naj bi s tem oškodovali za skoraj milijon evrov. Med obtoženimi je 11 fizičnih oseb in Advanta kot pravna oseba. Poleg Žafrana, Šturmove, Cirmana in Vlaovića še Zoran Milošević, ki je radiolog v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, predstojnik ortopedske klinike v UKC Vane Antolič, vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič.

Med obtoženimi so tudi nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, kirurg Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike in Mihael Štamberger Milošević, ki je sin prvoobtoženega Zorana Miloševića.

Sodnica Dejana Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje razdelila v tri skupine. V prvi so se znašli Vengust, Žafran, Antolič, Fokter, Cirman in Vlaović. Obramba je že nekajkrat izrazila začudenje, zakaj tožilec Iztok Krumpak ni dal na seznam obtoženih nekdanji lastnici Emporio Medicala Ano in Urško Jurkovič.

Slednja naj bi v zameno za imuniteto kriminalistom razkrila dogajanje v korupcijski aferi v zdravstvu in imena vpletenih. Tožilec je pojasnil, da je s sklepom iz decembra 2018 zavrgel kazensko ovadbo zoper Jurkovičevi. Glavna obravnava se bo nadaljevala v sredo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
monty |  21 .01. 2020 ob  10: 05
Se že lahko vidi na javne razpise zdravstvenega materiala da nihče od znanih slovenskih dolgoletnih dobaviteljev ne zmaga na razpisu, samo neko malo podjetje ki je sestavljeno iz neke pisarne ki ni nobenega na naslovu. Vmes pa krožijo take cene materialov da boli glava. To je vse zmenjeno v naprej...zato so si tam ustvarili neko elitni sistem.
Duracell |  20 .01. 2020 ob  17: 58
Onaj Mio... hoče vedno kuverto... pa z 911turbaši se po novem dr vozikajo...