Dnevi kmetijstva slovenske Istre že trkajo na vrata!

Koper

Ta konec tedna v Koper ponovno prihajajo Dnevi kmetijstva slovenske Istre.

 
Ta tradicionalna prireditev bo med 5. in 6. oktobrom v naše mesto privabila več tisočglavo množico, ki bo na več kot 2000 kvadratnih metrih površine za koprsko tržnico in kar 100 stojnicah spoznavala značilnosti in lepote podeželja slovenske Istre ter vse, kar sodi zraven – od domačih pridelkov in izdelkov, do kulinaričnih specialitet, kulture in glasbe ter avtohtonih domačih živali, ki bodo tudi letos najbolj navdušili naše najmlajše.

Letošnja že 9. edicija tradicionalne prireditv se letos širi tudi v Slovenijo, v regijo Posavje, ki se bo z vsemi svojimi dobrotami in tradicionalnimi izdelki ter pridelki predstavljala na več kot 20 stojnicah na koprski tržnici. S posavskimi specialitetami v Koper prihajajo tudi folklorna društva in ljudski godci, ki bodo k nam pripeljali nekoliko drugačne kulturne šege in navade, kot smo jih vajeni v rodni Istri.

Kot pravi Oskar Fritz, predsednik organizacijskega odbora, poudarja, da program, s katerim želijo približati podeželje mestu, vsako leto raste. Letošnji novosti sta predstavitev tartufarjev slovenske Istre in že omenjena predstavitev ponudbe Posavja. Tudi letos pričakujejo med 8 in 10 tisoč obiskovalcev. Članica organizacijskega odbora Barbara Strmole dodaja, da vsako leto k obisku povabijo tudi vse obalne šole, ki se nato individualno odločijo, ali bodo otroke odpeljali na ogled živali. Tudi letošnji Dnevi kmetijstva namreč ne bodo minili brez sejma avtohtonih domačih živali slovenske Istre in Slovenije nasploh. Tako bodo poleg istrskega goveda, osla in pramenke – ovce ter štajerske kokoši, ki so jih obiskovalci spoznali že minulo leto letos "na ogled" še številne druge živali: krškopoljski prašič in kar osem pasem kokoši, številni kunci, med katerimi tudi nemški in francoski orjaki, ki tehtajo do 9 kilogramov, pa glodavci (miši, divji prašički, hrčki, činčile), kranjske čebele ter drežniška koza in številni drugi.

Zaradi prireditve bo prišlo tudi do manjše spremembe parkirnega režima, in sicer od srede, 2. oktobra, do vključno ponedeljka, 7. oktobra, bo za promet povsem zaprt asfaltiran del parkirišča za koprsko tržnico (del modre cone), parkiranje na tem delu tako ne bo mogoče. 

Poleg ponudbe Posavja in tradicionalne istrske ponudbe bo letos posebna pozornost namenjena tartufom, tradicionalni aromatični specialiteti, ki od nekdaj velja za "hrano bogov". Te bo oba dneva mogoče okušati v prav vseh oblikah, kot priloga k okusnim istrskim fužem, v slastnih namazih ali kot dodatek oljčnemu olju, vse izdelke kot tudi same tartufe, tako bele kot črne, pa bo mogoče tudi kupiti. Ob priložnosti se bodo javnosti predstavili tudi tartufarji slovenske Istre, ki bodo v soboto in v nedeljo med 16. in 17. uro demonstrirali lov na istrsko "zlato kuhinje", oba dneva, med 14. in 15. uro, pa bodo organizirali tudi izbor "Naj krožnika fužev s tartufi", v pripravi katerega se bodo lahko preizkusili prav vsi obiskovalci. Kot je pojasnil Vinko Šavle, vodja programa Okusi tartufov, bodo med vsemi, ki se bodo prijavili na info točki, zbrali deset tistih, ki bodo pokazali svoje kuharske spretnosti, ob tem pa jih bo seveda budno spremljala strokovna žirija. 

Pester nabor dogajanja bo tako v soboto kot v nedeljo popestril tudi bogat kulturni program in kopica spremljevalni aktivnosti za vse generacije, poskrbljeno pa bo tudi za gostinsko ponudbo domačih istrskih specialitet.