Delavci v MTT Tekstil znova napovedali stavko

Okoli 90 zaposlenih v mariborskem podjetju MTT Tekstil je le dober mesec dni potem, ko so za en dan prekinili delo in dosegli izplačilo avgustovskih plač, za 4. december znova napovedalo stavko. Kot je pojasnil vodja stavkovnega odbora Janez Dreisiebner, so direktorja Rajka Šrimpfa o tem že obvestili, zahtevajo pa izplačilo oktobrske plače.

Zaposleni ob tem Šrimpfa tudi pozivajo, da se s stavkovnim odborom skuša poiskati rešitev za sporazumno rešitev spora, ne pa da ga ignorira, kot je to storil pri oktobrski stavki. Če bo prišlo do dogovora, bodo stavko preklicali, sicer pa zaposleni tudi tokrat zahtevajo, da se plača izplača vsak mesec vsaj do 25. v mesecu.

V primeru, da skupne rešitve ne bodo našli, bodo zaposleni s stavko začeli naslednjo sredo ob 6. uri zjutraj na svojih delovnih mestih, stavka pa bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev. Med temi so poleg izplačila zadnje plače še izplačilo materialnih stroškov za oktober in prispevkov ter izplačilo preostanka regresa za letošnje leto.

Kot je Dreisiebner povedal že ob prvi stavki, imajo v podjetju dela dovolj, včasih celo preveč. Naročil imajo po njegovih podatkih za letos dovolj, tudi za januar so po njegovih informacijah že polno zasedeni.

Podjetje MTT Tekstil je bilo v preteklosti že dvakrat deležno državne pomoči. Vlada je mariborskemu podjetju leta 2009 dodelila 800.000 evrov za reševanje v obliki kratkoročnega posojila za čas priprave programa prestrukturiranja, dve leti pozneje pa še državno pomoč za prestrukturiranje v obliki posojila in subvencije v skupni višini 3,1 milijona evrov.